Aggasztónak nevezte az ENSZ egy új jelentésében, hogy alig vannak nők a kínai felső vezetésben, és azt ajánlotta, hogy Peking vezessen be kvótát annak érdekében, hogy kiegyenlítse a nemek részvételét a kormányzásban.
A világszervezetnek a nők elleni diszkrimináció felszámolásával foglalkozó bizottsága kedden mutatta be Kínával kapcsolatos jelentését. Ebben megállapították, hogy bár az utóbbi időben emelkedett a nők képviselete a közéletben, aggodalomra ad okot, hogy a 3 ezer tagú Országos Népi Gyűlésben, a világ legnagyobb parlamentjében a nők aránya csak 26,54 százalék. Emiatt az ENSZ-testület azt szorgalmazta, hogy valamennyi kínai kormányzati hivatalban, beleértve az igazságszolgáltatást és a külszolgálatot is, növeljék a nők arányát, különösen a döntéshozói szinteken.
A jelentésben kiemelték, hogy 2022 októbere óta - húsz év óta első alkalommal - egyetlen nő sincs a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának 24 tagú döntéshozó testületében (politbüro), illetve annak héttagú állandó bizottságában.
Az ENSZ-bizottság kifogásolta azt is, hogy Kínában túlságosan korlátozzák a nem kormányzati szervezetek bejegyzését, illetve számos aggasztó jelentés érkezik női jogvédők zaklatásáról és megfélemlítéséről.
(MTI)