Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
A pekingi katonai tárca a hadgyakorlat idejéről és helyszínéről nem közölt részleteket.
Zoom
2016-ban látszólag nagyon örültek egymásnak egy Guangdong tartományban tartott tengerészeti hadgyakorlaton (fotó: Hszinhua)
Pénteken Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke videókapcsolaton keresztül tárgyalt Liu Csen-livel, a Kínai Népköztársaság Központi Katonai Tanácsának vezérkari főnökével, akit idén márciusban neveztek ki erre a posztra.
A kínai védelmi minisztérium tájékoztatása értelmében a két fél véleménycserét folytatott a két ország vezetői által elért konszenzus végrehajtásáról, valamint a hadseregek közötti együttműködés elmélyítéséről. Geraszimov moszkvai közlés szerint a tárgyalás során kijelentette, hogy a kétoldalú "átfogó partnerség és stratégiai együttműködés a legmagasabb szinten áll".
Az orosz tábornok a TASZSZ által kiadott megfogalmazás szerint azt hangsúlyozta, hogy "az aktuális világesemények tükrében a meghozott döntések hosszú távú nemzeti fejlesztési és biztonsági célokat alakítottak ki, amelyeket vezetőink közös nyilatkozatában rögzítettek, beleértve a katonai együttműködés elmélyítésének kérdéseit is".
(MTI)