Sikertelenek lesznek az Izrael és a Perzsa-öböl menti arab országok kapcsolatát normalizálni akaró amerikai közvetítési kísérletek, beleértve a Szaúd-Arábiával való kapcsolatokat is - jelentette ki vasárnap Ebrahim Raiszi iráni elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.
Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz. Szaúd-Arábia ugyan nem ismeri el Izraelt, de az utóbbi időben voltak jelek a két ország lehetséges közeledésére.
Raiszi beszélt hazája nukleáris programjáról is. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: Irán soha nem mondta, hogy ellenezné a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek látogatásait nukleáris létesítményeiben.
"Újra és újra elmondtuk, hogy az atomfegyverek, de általánosságban a tömegpusztító fegyverek bevetésének nincs helye. Miért? Mert nem hiszünk benne, és nincs is rá szükségünk" - húzta alá az iráni elnök.
A Reuters hírügynökség viszont felidézte, hogy Teherán az utóbbi napokban kitiltotta a NAÜ több szakemberét az országból.
Teherán és a nyugati nagyhatalmak 2015-ben megállapodást kötöttek, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a Teheránnal szemben hozott szankciók részleges és fokozatos feloldását. Az úgynevezett atomalkuból az Egyesült Államok 2018-ban kilépett, az egyezmény felélesztését célzó bécsi tárgyalások pedig tavaly szeptemberben holtpontra jutottak. Irán azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.
(MTI)