Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
A belügyminisztérium közlése szerint a rendelkezés érinti a mintegy 150 tagot számláló, Artgemeinschaft nevű csoport összes fiókszervezetét is.
"Újabb súlyos csapást mértünk a szélsőjobboldali mozgalmakra és azokra, akik a mai napig igyekeznek terjeszteni a náci propagandát" - jelentette ki Nancy Faeser belügyminiszter.
A tájékoztatás szerint a reggeli órákban már 12 tartományban tartottak házkutatást, a rendőrség a csoport 39 tagjának összesen 26 lakásában, illetve a csoport egyéb helyiségeiben is razziázott.
A belügyi tárca tájékoztatása szerint az Artgemeinschaft az ősi pogány istenkultusz örve alatt igyekezett népszerűsíteni a náci eszméket. A közlemény "mélyen rasszista és antiszemita csoportként" jellemezte a szervezetet.
"A csoport fő célja a 'magafajtájúak' védelme volt, amely voltaképpen a 'faj' nemzetiszocialista definíciójának felel meg" - tette hozzá a tárca, kiemelve, hogy a tagok a többi között útmutatót kaptak a "helyes párválasztásról" is, "a tiszta vérvonal átörökítése céljából".
A múlt héten a német kormány már betiltott egy másik nácinak minősített tömörülést is.
(MTI nyomán)