Felgyorsította az ország biztonságát veszélyeztető bevándorlók kiutasítását, orvosi vizsgálatot írt elő a felnőtt kíséret nélkül érkező fiatalok korának megállapítására, valamint emelte a vasútállomásokat ellenőrző katonák számát a római kormány újabb migrációs csomagja, melyet Matteo Piantedosi belügyminiszter mutatott be szerda este.
A belügyi tárca vezetője a kormányülést követő sajtótájékoztatón részletezte a tizenegy új törvényerejű rendelkezést.
Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy rendkívüli csomagról van szó, melyre a migrációs vészhelyzet miatt van sürgős szükség.
Felgyorsítják azoknak a bevándorlóknak a kiutasítását, akik törvényesen, állandó tartózkodási engedéllyel élnek Olaszországban, de a hatóságok szerint veszélyt jelentenek a közrendre, a társadalmi rendre, a nemzetbiztonságra. Korábban a kiutasítás csak az illegális bevándorlókra vagy ideiglenes tartózkodással bírókra vonatkozott.
A külföldi diplomáciai képviseleteken megerősítik a rendőri jelenlétet, ami a vízumkérelmek tüzetesebb ellenőrzését szolgálja.
Szigorították a nemzetközi védelem kérelmezési szabályait: ha a kérelmet a hatóságok első körben visszautasítják, a bevándorló ismét benyújthatja, de ebben az esetben gyorsított eljárással ítélik meg. Azt kívánják megakadályozni, hogy a menedékkérelmezések egymás utáni, többszöri benyújtása a kiutasítás halasztását szolgálja - ismertette Matteo Piantedosi.
Ha érkezéskor a bevándorló közli menedékkérelmi szándékát, de azt hivatalosan nem indítja el, és elhagyja a számára kijelölt táborhelyet, a kiutasítást kockáztatja.
A felnőtt kíséret nélkül érkező gyermekek és fiatalok esetében, a hatóságok úgynevezett antropometriai vagy más orvosi vizsgálatot írhatnak elő az életkor pontos megállapítására. Rendkívüli migrációs áramlat és helyhiány esetén a 16 évnél idősebb fiatalokat ideiglenesen, és legfeljebb kilencven napra, a felnőtt táborokban helyezhetik el. A belügyminiszter hozzátette, a kis- és fiatalkorúak számára minden védelmet biztosítanak, és 18 éven alulit nem utasítanak ki az országból. Ha azonban a magát fiatalkorúnak valló személyről a hatóságok megállapítják, hogy valójában felnőtt korú, kiutasíthatják.
A fiatalok, ahogy betöltik a felnőttkort, tartózkodási engedélyt kapnak, de annak feltétele, hogy elvégezzék a nekik felajánlott szakmai kurzusokat és képzéseket.
Erősítik a bevándorló nők védelmét.
A rendkívüli migrációs nyomásnak kitett térségekben, például Lampedusa szigetén, az állam átvállalja a helyi önkormányzatoktól a hulladékgyűjtés költségeit 2025-ig.
További négyszázzal emelik az olaszországi vasútállomások biztonságát garantáló fegyveres katonák számát.
A mostani a második migrációs rendelkezéscsomag, melyet a római kormány bevezet. Szeptember 18-án a kormány arról határozott, hogy az országba illegálisan belépőket zárt táborokban helyezik el. Minden tartományban egy-egy tábort létesítenek a lakott területtől távol: a helyszínek kiválasztása a prefektusok feladata lesz novemberig.
Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány az utóbbi egy év alatt húsz-harminc százalékkal emelte a kiutasítások arányát a korábbi évhez képest.
A belügyminiszter alapvetőnek nevezte a táborok építését, ahol a hatóságok által veszélyesnek ítélt bevándorlókat különíthetik el.
"Négy év van még előttünk, és bízunk benne, hogy a kiutasítások aránya tovább fog emelkedni" - jelentette ki Matteo Piantedosi.
(MTI)