Június 26-án időközi parlamenti képviselőválasztást tartottak a közép-angliai Henley városában.
Ez a választókörzet hagyományosan a konzervatívok erőssége, akik most is elnyerték a mandátumot. A még nem hivatalos eredmények szerint az ellenzéki Konzervatív Párt színeiben induló John Howell a voksok 56,7%-át kapta /19 796 szavazat/, a második helyen pedig a Liberális Demokraták jelöltje, Stephen Kearney végzett 27,7%-kal. /9680 szavazat/. A harmadik helyen a zöld-párti Mark Stevenson végzett 3,8%-kal /1321 szavazat/. És most jön a jó hír a brit /és magyar/ hazafiak számára: a negyedik hely Tim Rait, a Brit Nemzeti Párt jelöltje végzett! A választópolgárok 3,6%-a adta tüntette ki bizalmával a szigetország radikális hazafias pártját. /1243 szavazat/ Ami annyit jelent, hogy Henley városának választókörzetében a Brit Nemzeti Párt jelenleg népszerûbb, mint a kormányzó Munkáspárt, amelynek a színeiben induló Richard McKenzie a voksok mindössze 3,1%-át gyûjtötte be, és így az ötödik helyen végzett. A hazafiak sikerének értékét növeli, hogy ebben a körzetben pártjuk még soha nem indított jelöltet. 
"Megdöbbentőek és nagyszerûek ezek az eredmények, amelyek azt mutatják, képesek vagyunk letenni a névjegyünket konzervatív körzetekben is" - nyilatkozta az előzetes eredmények közzététele után Tim Rait, a hazafias párt képviselőjelöltje. "Az a tény pedig, hogy megelőztük a Munkáspártot, arra utal, hogy a brit politikai életben változások zajlanak, nagyon sokan, főleg a Labour régi hívei, átgondolják nézeteiket és megváltoztatják hagyományos kötődéseiket" - tette hozzá a politikus. Mint mondta: "Politikai változás szele érződik a levegőben. A Brit Függetlenségi Párt valamint az Angol Demokraták annak ellenére gyengén szerepeltek, hogy a média igyekezett őket a Brit Nemzeti Párt alternatívájának beállítani. Ez nem sikerült, ugyanis ha a szavazók elégedetlenek az egész politikai elittel szemben, akkor pártunkra adják voksukat". Hangsúlyozta még, hogy a többi párttal ellentétben a nemzetieknek ebben a körzetben nem volt kiépített hálózata és intézményei, ezért mindent az alapokról kellett kezdeni. Különösen jelentősnek nevezte a munkáspárti szavazótábor bomlását. De mint a Brit Nemzeti Párt jelöltje fogalmazott: " Amint a szavazók észreveszik, hogy a Munkáspárt és a Konzervatív Párt között alig van különbség, ugyanez a folyamat lejátszódik majd a toryk soraiban is".
Politikai változás, erősödő "konzervatívok", akik viszont alig különböznek a "baloldaltól" - kétségkívül vannak hasonlóságok a brit és a magyar politikai helyzet között. Csak ott van egy erős hazafias mozgalom is, amely képes megszólítani széles választói rétegeket.
P. O.