Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett, és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen - mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.
A vádiratot a Varsó-Belváros kerületi bírósághoz továbbították. A feltételezetten hamis tanúvallomás több mint ötven dokumentumot, köztük Walesa által a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálatnak (SB) 1970 decemberében aláírt együttműködési nyilatkozatot érinti - magyarázta Szymon Banna ügyészségi szóvivő.
Felidézte: Walesa az ellene 2017-ben indított büntetőjogi eljárás során tagadta, hogy az őt terhelő iratokat - köztük az SB-nek írt jelentéseket, valamint nyugtákat - aláírta, kivéve egy kézzel írt, jegyzeteket és aláírást tartalmazó dokumentumot, amely esetében "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy ő a szerzője.
Az ügyészség viszont "átfogó és egyértelmű szakértői vélemény alapján" megállapította, hogy az iratokat Walesa írta alá, ezért hamis tanúzással vádolták meg - közölte Banna.
A Walesával szembeni büntetőjogi eljárást a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészi tagozata kezdeményezte 2017-ben. Az IPN eredetileg 2016-ban éppen Walesa kezdeményezésére indított nyomozást, amely során megvizsgálták, hogy az SB tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e az egykori munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat.
Walesa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúzás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
(MTI)