Legalább három ember meghalt és hét megsebesült vasárnap egy katolikus mise közben elkövetett pokolgépes merényletben a Fülöp-szigetek déli részén, a lázadás által sújtott régióban - közölték a hatóságok.
A robbanás a Mindanao Állami Egyetem tornatermében, Marawiban, az ország legnagyobb muzulmán lakosságú városában történt - számolt be Allan Nobleza regionális rendőrfőnök. Az egyetem közleményben ítélte el az erőszakos cselekményt, felfüggesztette az órákat, és nagyobb létszámú biztonsági személyzetet vezényelt az intézmény területére. "Szolidárisak vagyunk keresztény közösségünkkel és mindazokkal, akiket ez a tragédia érintett" - áll az egyetem közleményében. A támadás három nappal azután történt, hogy a Fülöp-szigeteki hadsereg pénteken légicsapásban megölte a helyi, Daulah iszlamista szervezet szervezet 11 fegyveresét Mindanao szigetén. A hadsereg szombaton közölte, hogy az iszlamista szervezet támadásokat tervez az ország egy másik tartományában is. Nobleza elmondta, a rendőrség vizsgálja, hogy a vasárnapi támadásnak köze van-e a katonai művelethez.
A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai "emírjének", Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte.
A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg - legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén.
Frissítés: Legalább négy halott és ötven sebesült, az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet
Ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök elítélte a pokolgépes merényletet, mondván "külföldi terroristák" voltak az elkövetők. "A lehető leghatározottabban elítélem a külföldi terroristák által elkövetett értelmetlen és legszörnyűbb cselekményeket" - hangsúlyozta az elnök. "Mindig is társadalmunk ellenségeiként fogunk tekinteni azokra a szélsőségesekre, akik erőszakot alkalmaznak ártatlanok ellen" - tette hozzá.
Nem sokkal később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A Telegramon a terrorszervezet azt írta, hogy tagjai követték el a robbantásos merényletet. Ferenc pápa a vasárnapi mise során imádkozott az áldozatokért egy külön közleményben pedig "Krisztushoz, a béke hercegéhez fordult, hogy adjon erőt mindenkinek ahhoz, hogy elfordulhassanak az erőszaktól és jóval legyőzzenek minden gonoszt".
Gilberto Teodoro védelmi miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy arra utaló erős jelek vannak, hogy "külföldi elem" is érintett a merényletben. Emmanuel Peralta rendőrségi vezető szerint egy 16-mm típusjelzésű aknavető roncsait találták meg a helyszínen.
(MTI)