Jövő év január elsejétől a perui turizmus fellendítése végett naponta több turista látogathatja Machu Picchut - közölte vasárnap a limai kulturális minisztérium.
A tárca szerint 2024. január 1-től az eddigi napi 3600-3800-ról 4500-ra emelik a világörökség részéhez tartozó inka romvárosba látogatható turisták számát. A közlemény kiemelte, hogy "nagyon különleges alkalmakkor" akár 5600 ember is megtekintheti a romokat.
Szeptemberben a tömegek okozta károk miatt a helyi hatóságok lezártak a Cusco városától mintegy 130 kilométerre található ősi inka régészeti helyszínen három területet. A XV. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.
A turizmus fontos bevételi forrása az andoki országnak, amelynek gazdasága még mindig a koronavírus-járvány hatásaival próbál megbirkózni. A világjárvány előtt hozzávetőleg 4,5 millió turista látogatott Peruba, az idén számuk 2,2 millióra apadt.
(MTI)