Irak és az Egyesült Államok vasárnap újrakezdte a megbeszéléseket az arab országban működő, amerikai vezetésű terrorellenes koalíció jövőjéről.
Az iraki kormányszóvivő, Jahja Raszúl megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy "amennyiben semmi nem zavarja meg a tárgyalásokat", a megbeszélések rendszeresen folytatódnak majd.
A szóvivő elmondta, a felek elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette fenyegetést vitatják meg, valamint "az iraki fegyveres erők kapacitásait mérik fel".
A régóta várt tárgyalások január 27-én kezdődtek, ám megszakadtak azt követően, hogy másnap Irán-barát milíciák támadást intéztek Jordániában állomásozó amerikai egységek ellen.
Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció azt követően jött létre, hogy 2014-ben az Iszlám Állam nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam legyőzése után Irak és az Egyesült Államok 2021-ben abban állapodott meg, hogy a koalíció nem harci feladatokat ellátva tevékenykedik tovább. Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök azt mondta, hamarosan egyeztetéseket kezdenek arról, hogy milyen ütemben zárják le a koalíció megbízatását Irakban.
Az utóbbi hetekben az amerikai hadsereg több csapást is végrehajtott szíriai és iraki célpontok ellen válaszul az Iránhoz köthető fegyveres csoportok támadásaira.
(MTI)