Az Egyesült Államokban teljes tilalom lépett életbe az azbeszt-tartalmú anyagok használatára hétfőn, miután a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) az utolsó felhasználási területen is megtiltotta azt.
A rendkívül rákkeltőnek tartott ipari alapanyag az Egyesült Államokban továbbra is használatban volt, illetve annak fehér azbeszt nevű változata bizonyos klórtartalmú termékekben, valamint fékbetétek és tömítések gyártása során.
Michael Regan, a környezetvédelmi hatóság vezetője a döntést óriási lépésnek nevezte a közegészség védelmében, felhívta a figyelmet arra, hogy az azbeszt teljes körű tilalma a világ több mint 50 országában létezik. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban több mint 30 éves folyamat zárult le, amit a kongresszus 2016-ban hozott döntése tett lehetővé a mérgező anyagokról szóló jogszabállyal. Ez adott felhatalmazást az EPA számára a tilalom bevezetésére.
Az Egyesült Államokban először 1989-ben tiltották be az azbesztet, ám ezt 1991-ben egy fellebbezési bíróságon hozott ítélet részben megsemmisítette. Az ipari alapanyag, amit eredetileg jó hőszigetelő tulajdonsága miatt vezettek be, épületeknél is elterjedt volt évtizedeken át.
A statisztikák szerint ma is mintegy 40 ezer haláleset köthető az anyag által okozott betegségekhez az Egyesült Államokban.
(MTI)