Keményebb fellépést ígért csütörtökön az iráni rendőrség az iszlám öltözködési szabályait megsértőkkel szemben a ramadán befejeztével.
Szombattól szigorúbb büntetés jár Iránban az olyan "bűncselekményekért", mint például a női fejkendő viselésére vonatkozó szabályok megsértése - jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség a rendőrség jelentésére hivatkozva.
A rendőrség a muszlim böjti hónapot, a ramadánt lezáró szerdai napon közölte: "jogi kötelességeikből" adódóan keményebb fellépést alkalmaznak a szabálysértőkkel szemben, továbbá minden állampolgárt - főként a lányokat és a nőket - felszólítottak az "erkölcsi értékek" és a "társadalom vallási szabályainak" betartására.
Az iráni kormány a 2022-es tömeges tüntetések óta "elnézőbben" tekintett az öltözködési szabályokat megsértőkre, részben a rendőrség ellen tanúsított növekvő ellenállás miatt.
A több hónapig tartó tömeges tüntetéseket egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála váltotta ki, akit 2022 szeptemberében vett őrizetbe az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért. Amini az őrizetben életét vesztette, feltehetően súlyos bántalmazás következtében.
A tüntetések után az iráni hatóságok megerősítették a szabálysértések rögzítését. A felvételeket használva a fejkendő nélkül vezető nők autóját lefoglalták, az öltözködési szabályokat megsértő vendégek miatt pedig üzleteket és éttermeket zártak be.
A tüntetések óta egyre több iráni nő tér el a kötelező öltözködési szabályoktól, amelyet a vallási keményvonalasok nem tolerálnak. A szabálysértések büntetésére egy új, szigorúbb törvénytervezetet nyújtottak be, amelyet a parlament ugyan már elfogadott, de egyelőre még nem lépett hatályba.
(MTI)