Lőszergyárat épít a német Rheinmetall hadiipari és technológiai cég Litvániában 155 milliméteres tüzérségi lőszerek előállításához.
Az erről szóló szándéknyilatkozatot kedden írta alá Ingrida Simonyte litván miniszterelnök jelenlétében Ausrine Armonaite gazdasági és Laurynas Kasciunas védelmi miniszter a német vállalat egyik képviselőjével Vilniusban. Az egyezség tartalmáról egyelőre nem közöltek részleteket.
Armonaite szerint ez Litvánia történetének egyik legnagyobb védelmi befektetése. "Fellendülést hoz iparunknak, gazdaságunknak, illetve egész régiónknak" - hangoztatta a litván gazdasági tárcavezető a helyi televízióban élőben közvetített ceremónián. "Készen állunk továbbra is együtt dolgozni a céggel, szavatolva e sikertörténet gyors előrehaladását" - fűzte hozzá.
A litván védelmi miniszter kiemelte: az ukrajnai háború egyik tanulsága, hogy szükség van tüzérségi lőszerek gyártására. "A globális ellátási láncoktól való függetlenség és a helyi litván gyártás lényegi részét képezik a nemzetbiztonságnak és a védelemnek" - húzta alá Kasciunas.
A Rheinmetall 2022 nyara óta közösen működtet a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) hadiipari vállalattal egy műszaki ellátóközpontot, ahol a Baltikumban állomásozó NATO-csapatok harci járműveit, és az Ukrajnának átadott Leopard-2-ket tartják karban.
(MTI)