Vallási jelképet küldött a háborúban elesett japán katonák emlékét őrző, vitatott megítélésű Jaszukuni-szentélynek vasárnap a japán miniszterelnök a tavaszi fesztivál alkalmából.
Kisida Fumio a sintó vallásban szentként tisztelt örökzöld szakaki fát jelképező, páros "maszakakit" adományozott a szentélynek, amelyet személyesen vélhetően idén sem keres fel.
Azóta, hogy a tavaly meggyilkolt Abe Sindzó, akkori japán kormányfő 2013-ban nemzetközi botrányt okozott a szentélyben tett látogatásával, hivatalban lévő japán vezetők nem keresték fel személyesen a Jaszukuni-szentélyt.
Kína és a két Korea a 20. japán háborús agresszió szimbólumának tartja az egyébként 14, "háborús főbűnös" japán katona emlékét is őrző Jaszukuni-szentélyt (összesen csaknem 2,5 milió katona emlékét ápolják ott  - a szerk.), Abe látogatása ellen még az Egyesült Államok is tiltakozását fejezte ki.
Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélyben tett látogatások és a Jaszukuninak - rendszerint Japán második világháborús fegyverletételének évfordulóján, valamint a tavaszi és az őszi fesztivál idején - küldött felajánlások miatt.
(MTI nyomán)