Geopolitikai tétje is van a vasárnapi parlamenti választásoknak a hagyományosan India-barát Maldív-szigeteken, amelynek hivatalban lévő elnöke inkább Kínához közeledne.
A csendes-óceáni országban több mint 284 ezer embert várnak az urnákhoz, hogy döntsenek a 93 tagú parlament összetételéről.
Mohamed Muiz elnök pártja, a Népi Nemzeti Kongresszus párt arra kérte támogatóit, juttassanak annyi képviselőt a törvényhozásba, hogy az államfő "mihamarabb végre tudja hajtani az elnökválasztási kampány során tett ígéreteit".
A tömörülés legnagyobb riválisa a Maldív Demokrata Párt.
Az előzetes eredményeket a tervek szerint már vasárnap este ismertetik.
A Maldív-szigetek hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol Indiával, a tavaly megválasztott Mohamed Muiz elnök azonban az India-barát politika feladásával kampányolt, és hivatalba lépését követően Kína felé fordult.
Muiz egyik - neve elhallgatását kérő - munkatársa a választás reggelén újságíróknak azt mondta, a geopolitika fontos hangsúlyt kap a voksoláson. "(Az elnök) azzal került hatalomra, hogy megígérte, hazaküldi az indiai csapatokat. Dolgozik is ezen, ám hivatalba lépése óta a parlament nem igazán volt együttműködő" - jelentette ki.
Malé március elején írt alá Kínával egyezséget katonai segítségnyújtásról, miután tavaly novemberben felszólította Újdelhit, vonja ki katonáit az országból.
A csendes-óceáni térség egyik fontos tengeri útvonalán fekvő Maldív-szigetek 2013-ban csatlakozott a kínai az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.
(MTI)