A román hadsereg az év első három hónapjában lebonyolított toborzás során a meghirdetett 5093 legénységi állásnak alig több mint a felét tudta betölteni, a legtöbb jelentkezőt fizikai alkalmatlansága miatt kellett elutasítania - közölte a bukaresti védelmi minisztérium (MAPN).
A meghirdetett hivatásos közkatonai állásoknál csaknem 27 százalékos túljelentkezés volt, a pályázók 60 százaléka azonban alkalmatlannak bizonyult. Bár a MAPN közleménye szerint a 2000 méteres távfutás és egy összetett gyakorlatsor (távolugrás, fekvőtámasz, kúszás, súlyemelés, célba dobás, egyensúlyozás, bukfencezés, akadálymászás, gyorsfutás) teljesítését megkövetelő, "közepes nehézségű" fizikai alkalmassági teszt "nem kellene hogy komoly problémát jelentsen" egy 18 és 45 év közötti, átlagos fizikai felépítésű felnőtt számára, a 6448 jelentkező 24 százaléka a fizikai alkalmassági rostán esett ki.
A versenyben maradtak 18 százaléka a pszichikai alkalmassági szűrőn, további 12 százalékuk pedig az egészségügyi vizsgálaton esett ki, így végül 2626 jelentkező kezdhette meg hivatásos katonai pályafutását.
A közlemény szerint Romániában egy hivatásos közkatona legkevesebb 4399 lejes (350 ezer forint), legfeljebb 5765 lejes (458 ezer forint) havi jövedelemre számíthat, amibe a havi 1054 lej értékű étkezési utalványokat is beleértik.
"Nem elhanyagolható" szempontok a pályaválasztásnál a MAPN szerint a hivatásos katonáknak járó lakbérkedvezmények, a közlekedési és üdülési támogatások, valamint az sem, hogy a kormány múlt hónapban elfogadott sürgősségi rendelete szerint 30 százalékig terjedő illetménynövelést vezetnek be a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági intézmények állománya számára, és megduplázzák a külföldi hadgyakorlatokon, kiképzéseken és lövészeten részt vevő védelmi katonák kiküldetési pótlékát.
A MAPN folytatja toborzó akcióit, és továbbra is teljesíthetőnek tartja a román hivatásos hadsereg állományának bővítésére irányuló célkitűzését, tekintettel arra az érdeklődésre, amelyet a fiatalok tanúsítottak a január-március időszakban az ország 41 megyéjében és Bukarestben lebonyolított toborzások iránt - mutat rá közleményében a román védelmi tárca.
(MTI)
Frissítés: íme a már felvételt nyert, kiképzésen részt vevő katonák féléves vizsgakövetelményei
Olvasónk utánanézett, és lefordította:
Zoom
Olvasónk hozzátette: találtam néhány videót a magyar katonai fizikai alkalmassági tesztről, talán érdemes lenne párhuzamba állítani a kettőt... szóval kicsit más a mérce: