Montenegrónak jók a kilátásai az európai uniós tagságra - közölte hétfőn Olaf Scholz német kancellár a nyugat-balkáni ország miniszterelnökével, Milojko Spajiccsal Berlinben tartott megbeszélésén.
"Meglátásom szerint Montenegrónak nagy esélyei vannak. A térség egyetlen más országa sem halad olyan eltökélten előre a szükséges előfeltételek biztosítása terén" - hangsúlyozta Scholz a nyugat-balkáni ország csatlakozási kilátásai kapcsán.
A német kancellár kiemelte, hogy Montenegró különösen a jogállami követelmények terén ért el előrelépést, illetve megjegyezte, hogy Podgorica az Oroszországgal szembeni uniós politikai irányvonalat is követi. "Ezek fontos elkötelezettségek az Európai Unióba vezető ösvényen" - hangoztatta Scholz.
Egyben lenyűgözőnek nevezte, hogy Montenegró rohamléptekkel törekszik a tárgyalási fejezetek lezárására az EU-val, illetve a csatlakozáshoz szükséges uniós követelmények teljesítésére.
Spajic kijelentette, kormánya nagyon eltökélt abban, hogy a reformokat az igazságszolgáltatás terén is folytatni tudja. "Nem akarjuk, hogy ez mindössze egy papírtigris legyen, azt akarjuk, hogy a jogállamiságot valóban megtapasztalják az emberek, ami egyebek között német befektetőket is vonzani fog az országba" - tette hozzá.
Spajic kiemelte, hogy a befektetők elvárják a jogállamiságot és a jogbiztonságot.
(MTI)