Az előzőekben megismerkedhettünk az Arany Hajnallal, mely pártot a ZOG sikeresen bedarált, de ma sincsenek a görög hazafiak képviselet nélkül az országgyűlésben, igaz, egyik formáció sem hozza az Arany Hajnal radikalizmusát.
A görög parlamentben jelenleg három(!) nacionalista párt is található: a Görög Megoldás, a Spártaiak, valamint a Győzelem (NIKI). A három párt összesen 29 képviselőt delegált a 300 fős parlamentbe. Egyébként baloldali pártból is több van az országgyűlésben, a marxista-leninista Görög Kommunista Pártnak önmagában 21 képviselője ül a hellén parlamentben.
A mai részben a görög parlamenti képviselettel rendelkező formációkat tekintjük át, míg legközelebb jönnek azok, akik azon serénykednek, hogy ők is bent lehessenek az országgyűlésben.
Görög Megoldás - Ellinikí Lysi (EL)
A pártot Kyriakos Velopoulos alapította 2016-ban, ő korábban a Népi Ortodox Gyűlés (LAOS) politikusa volt. Ideológiailag ultranacionalistának és szélsőjobboldalinak írják le, amelyik vallási alapokon is nyugszik. A párt a görög országgyűlésbe először 2019-ben jutott be 3,7%-ot szerezve, majd 2023-ban 4,44%-kal 12 mandátumot szerzett. Az EP-ben egy képviselővel vannak jelen, ahol az Európai Konzervatívok és Reformereknek (ECR) a tagjai. A párt az EU-val kapcsolatban szkeptikus.
Velopoulos kijelentette, hogy szeretné becsatornázni az Arany Hajnal szavazóit, kivéve persze a "nagyon nácikat", valamint azt, hogy "ha ő lenne az erkölcsi eszköze annak, hogy pártja kiirtsa a nácikat Görögországból, büszke lenne." 2024. áprilisában a pártot 10%-ra mérik.
A párt az illegális bevándorlás elleni fellépést helyezi előtérbe. Az EL szerint a görög-török határon elektromos kerítést kellene felállítani, a betolakodókat lakatlan szigetekre kell szállítani, amíg ki nem toloncolják őket. A párt kezdeményezi a Görögországban lévő NGO-k betiltását, ugyanis álláspontjuk szerint ezek embercsempészettel foglalkozó cégek.
Zoom
A Görög Megoldás elnöke, Kyriakos Velopoulos nem kér a "nagyon nácikból"
A párt ellenzi a preszpi megállapodást és a Macedónia szó használatát a szomszédos Észak-Macedónia nevében. A Görög Megoldás támogatja a kizárólagos gazdasági övezet hirdetését és Görögország ásványkincseinek nehézipar számára történő kiaknázását. Támogatja az oktatási és egészségügyi rendszer átalakítását is. A párt a Görög Egyház számára kedvező álláspontokat támogat, illetve támogatják a halálbüntetés visszaállítását.
A párt támogatását fejezi ki a gazdasági nacionalizmus mellett. A Görög Megoldás baráti kapcsolatokra törekszik Kínával, Indiával és Oroszországgal azáltal, hogy oroszbarát álláspontot képvisel, miközben szkeptikus az Egyesült Államokkal való fokozott védelmi együttműködéssel kapcsolatban.
A Görög Megoldás Izrael-párti álláspontot képvisel, az erős Palesztina-Törökország kapcsolatokra hivatkozva. Ahogy a párt elnöke fogalmazott: "békére van szükség a két fél között, történelmileg azonban Izraelnek van igaza."
Velopoulos sajnálatosnak nevezte, hogy a zsidók a jeruzsálemi Templom-hegyen nem tudnak imádkozni, mert ott a muszlimok Sziklamecsete áll. Szóvá tette azt is, hogy nem csak palesztin gyerekek haltak meg a háborúban, hanem zsidók is. Persze az arányokról már nem beszélt...
Velopoulos csodálatát fejezte ki Orbán Viktor és a Fidesz kormányzása iránt, különös tekintettel az ország gazdaság- és migrációs politikájára.
Spártaiak - Spartiátes
Zoom
A Spártaiakat 2017-ben alapította Vasilis Stigas, aki azóta is a párt elnöke. A 2023-as parlamenti választáson 4,68%-ot kaptak (244 000 szavazat), amivel 12 képviselőt delegálhattak a görög országgyűlésbe, ezzel az ötödik legerősebb párt lett Görögországban. Stigas parlamentben tartott első beszédében elhatárolta magát a fasizmustól és a nemzetiszocializmustól is, s önmagát és pártját nacionalistaként határozta meg.
Zoom
A Spártaiak frakciója a görög országgyűlés első ülésnapján
A 2023-as választások előtt Ilias Kasidiaris pártját, melynek neve a Nemzeti Párt - Hellének, a választási bizottság eltiltotta a megmérettetésen való részvételtől. Kasidiaris a nemzetiszocialista Arany Hajnal egyik vezetője volt, akit bűnszervezet létrehozásának vádjával börtönbe csukatott a ZOG. Kasidiaris a börtönből felszólította híveit, hogy támogassák a választásokon a Spártaiakat. A Spártaiak listáján legalább 10 fő szerepelt, akik Kasidiarishoz kötődtek.
A választások után a Spártaiaknál belső válság alakult ki. Stigas elnök kizárt 3 képviselőt a frakcióból, mivel azok "a frakciótól függetlenül, önkényesen cselekedtek". A belső feszültségek konkrét oka az volt, hogy több képviselő bement a börtönben lévő Ilias Kasidiarishoz, aki utasításokat adott a képviselőknek, valamint több képviselő is támogatta, hogy Kasidirais legyen az athéni polgármesterjelöltjük.
A kizárás következményeként Sitgásnak sikerült szembekerülnie mind a 11 képviselőtársával, akik nyíltan kiálltak Kasidiaris mellett. A kizárásokat végül Sitgas félreértésekre hivatkozva visszavonta.
Zoom
A Spártaiak frakciója, miután a frakcióvezető (Stigas) szembement az összes képviselőjével. Azok inkább Kasidiarishoz húznak
A párt önmagát nacionalista és konzervatív jobboldali formációként jellemzi, akik a "haza, vallás, család" és a józan görög nacionalizmus támogatóiként írják le hitvallásukat. A "spártaiak" úgy vélik, hogy a hellenizmus hagyományai hiányoznak a mai közéletből, és úgy írják le magukat, mint "a vaskar és az igazi védőbástya, amely megállítja Görögország és a görögök hanyatlását és kiárusítását".
A Spártaiak szerint az egyik legnagyobb veszély Görögországra a demográfiai problémák, ezért az abortuszok betiltását és a fiatal családok támogatását hirdeti.
Zoom
A nemzetiszocialista Kasidiaris a Spártaiakat támogatta a 2023-as választásokon. A parlamentbe jutva Stigas gyorsan el is határolódott a fasisztáktól...
A párt euroszkeptikus, de nem törekszik arra, hogy Görögország kilépjen az EU-ból, helyette a tagok nagyobb szuverenitását, az alá-fölérendeltségi viszonyok megszüntetését kívánnák elérni.
A párt - szemben a korábbi Arany Hajnallal - Izraellel szemben kifejezetten barátságos hangnemet képvisel. Elítélte a Hamász támadását és bírálja Törökországot, amiért az szerinte támogatja a Hamászt.
Idén áprilisban a Spártaiakat 2%-ra mérték.
Demokratikus Hazafias Mozgalom "Győzelem" - Patriókién-Kratiín "NIKI"
A párt erősen etnocentrikus megközelítést alkalmaz a demográfiai kihívások kezelésében, a határok lezárását hirdeti, és nacionalista retorikát alkalmaz a családi értékeket illetően. A görög ortodox egyház papjaihoz kötődik. Ezenkívül a párt támogatja az LMBTQP-ellenes nézeteket. Az oltásokkal kapcsolatban szkeptikus álláspontot fogalmazott meg a Covid-19 járvány idején. Szintén ellenzik az abortuszok görögországi törvényességét.
Zoom
A NIKI (Győzelem) logója, valamint elnöke, Dimitras Natsios
A pártot Dimitris Natsios közoktatási tanár és teológus alapította 2019. június 17-én Szalonikiben, a preszpai megállapodás aláírása után, egy hónappal a 2019-es parlamenti választás előtt, amelyen nem vett részt. A 2023. júniusi választáson 192 154 szavazatot, azaz 3,7%-ot gyűjtött be, és 10 mandátummal bejutott a görög parlamentbe. Észak-Görögországban és különösen Macedóniában gyűjtötte a legtöbb szavazatot.
A NIKI állítólag támogatást kapott az Athos-hegy kolostoraitól,illetve más ortodox testvériségektől, ám az egyház tagadta, hogy híveit a pártra való szavazásokra buzdította, illetve, hogy a "háttérben" az egyház irányítja a pártot.
A párt alapszabályzata szerint nem vesznek fel volt politikusokat, kormánytisztviselőket, mivel ezek köztudottan korrumpált elemek; ahogy nem vesznek fel a pártba szabadkőműveseket sem. Ezzel összhangban a párt követeli a közpénzek pazarlásával és az államadósság növelésével vádolt kormányokban részt vevő politikusok igazságszolgáltatási felelősségre vonását, valamint az újraválasztási jog korlátozását.
A párt hivatkozik a görög nemzet sajátosságaira, mint például a nyelvre, a történelemre és a hagyományokra, miközben különös hangsúlyt fektet az oktatásra, kritizálja az iskolai könyvek bizonyos tartalmát, és fenntartásokkal kezeli az újak írását.  Ahogy fogalmaznak: "A kultúra célja az erényes életmód ápolása és népszerűsítése a polgárok körében, történelmünk élő ismerete és a jó példák kiemelése révén, valamint a "görög Hollywood" megteremtése." Dimitris felszólalt a görög parlamentben az ellen is, hogy a Netflix sorozata, mely Nagy Sándorról készült, a makedón hódítót buzinak állítja be.
Erősen ellenzi az abortuszt és az iskolai szexuális nevelést. Negatív álláspontot képvisel a szodomitákkal, azok házasságával és az azonos neműek örökbefogadásával szemben.
Idén februárban egy tüntetésen így nyilatkozott a párt vezetője: "Sajnálatos módon a woke program is elérte Görögországot, és ez magában foglalja a homoszexuálisok házasságát. Görögország egy ortodox keresztény állam, és hagyományaink nem engedik ezt. (...) Egyféle házasságot ismerünk és tisztelünk: az ortodox keresztény nászt. Alkotmányunk sem teszi ezt lehetővé, így ez a törvényjavaslat alkotmányba ütköző és szembemegy Krisztusba vetett hitünkkel"
Zoom
A párt erősen be van ágyazódva a Görög Ortodox Egyházba
A külpolitikában egy új doktrínát hirdetnek, amely szerint "a romanizmus tudata, a bizánci birodalmi örökség, az ortodox egyesítő karakter, amely nem a hódító-meghódított, hanem a hitben való testvérülés logikája, táplálhatja a stabilitás nemzetközi központját, és egyensúlyt teremthet a Balkán-félszigeten, amire sokan vágynak."
A perszpai megállapodást, melyet Görögország és Észak-Macedónia kötött, teljes mértékben elutasítja. Ellenzi, hogy Görögország segítséget nyújtson Ukrajnának, helyette a békét szorgalmazzák.
Görögország Törökországgal való kapcsolatát illetően a párt azzal érvel, hogy mivel Törökország agresszíven lép fel, Görögországnak erőszakkal kell válaszolnia. A pártot 2024. áprilisában 4%-ra mérték.
KG
A sorozat korábbi részei: