Több mint 150 szemeteszsákot szállító léggömböt küldött Észak-Korea Dél-Korea területére - jelentette a szöuli vezérkar szerdán.
A léggömbök helyi idő szerint kedd éjszaka érkeztek meg Dél-Korea területére, és különféle helyeken landoltak, némelyik még az ország déli régióiba is eljutott - közölte a szöuli hadsereg.
A földet ért zsákok tartalma - a szemét, a műanyagpalackok, az elemek és akkumulátorok, a cipődarabok és a trágya - a becsapódás helyszínén szétszóródtak, jelentős felfordulást okozva - folytatta a vezérkar, hozzátéve, hogy a hadsereg emberei összegyűjtötték a küldeményeket további vizsgálat céljából.
"Észak-Korea ezzel világosan megsérti a nemzetközi jogot, és komolyan veszélyezteti népünk biztonságát" - közölte a vezérkar, kiemelve; "határozottan figyelmeztetjük Észak-Koreát, hogy azonnal hagyja abba embertelen és alantas cselekedeteit".
Észak-Korea korábban már jelezte, hogy válaszlépéseket tervez a phenjani rezsim elleni röplapok miatt, amelyeket a dél-koreai aktivisták röptettek át a két ország határán. Észak-Korea vasárnap bejelentette, hogy "egy halom hulladékot és mocskot" fog átküldeni a határon.
A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.
(MTI)