Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnámmal - jelentette ki csütörtökön Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő. (Az MTI figyelmébe: 2017 óta Vietnám, nem pedig Vietnam - a szerk.)
A To Lam vietnámi államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt.
To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a "belpolitikai stabilitást".
Az orosz elnök a kormányzó Vietnámi Kommunista Párt lapjában megjelent véleménycikkben köszönetet mondott Hanoinak az Ukrajnával kapcsolatos "kiegyensúlyozott" hozzáállásáért. Oroszország és Vietnám "hasonlóan" értelmezi az ázsiai-csendes-óceáni helyzetet is - érvelt. Hangoztatta: tiszteletben tartja a regionális blokkal, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével folytatott párbeszédet, amelyben szerinte Vietnám aktív szerepet játszik.
Moszkva a vietnámi háború idején fegyvereket szállított kommunista szövetségesei számára, és továbbra is ad el fegyvereket és katonai felszereléseket Vietnámnak.
Putyin csütörtökön a kora reggeli órákban érkezett Hanoiba Észak-Koreából, ahol védelmi megállapodást írtak alá Moszkva és Phenjan között. Kína és Észak-Korea után a délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogat, mióta májusban beiktatták ötödik hivatali idejére.
Az orosz elnök vietnami látogatása bírálatokat váltott ki az Egyesült Államok részéről, amely tavaly felújította diplomáciai kapcsolatait Hanoival, és immár Vietnám legfontosabb exportpiaca.
(MTI nyomán)