Japán lakossága immáron a tizenötödik éve folyamatosan csökken, idén félmillió fővel kevesebben élnek a szigetországban, mint tavaly - derült ki a közzétett kormányzati adatokból.
Tavaly rekordalacsonyra, 730 ezerre mérséklődött a születések száma Japánban, a tavalyi 1,58 milliós halálozás szintén rekordot jelentett. Japán lakossága január 1-jén 124,9 millió fő volt.
A belügyminisztérium által közzétett adatokból kiderült, hogy a szigetországban élő külföldiek száma 11 százalékkal növekedett, és először lépte át a 3 milliót. A külföldiek jelenleg a lakosság 3 százalékát teszik ki, többségük munkaképes korú, 15 és 64 év közötti.
Felmérések szerint a japán fiatalok egyre kevésbé hajlandóak házasságra lépni vagy gyermeket vállalni: elbátortalanítja őket a munkahelyek kilátástalansága, a fizetésekhez képes aránytalanul magas megélhetési költségek és a nők és a dolgozó anyák számára külön terhet jelentő vállalati kultúra miatt.
A kormány a 2024-es költségvetés részeként 5,3 billió jent (12,51 billió forintot) különített el a fiatal párok számára a gyermekvállalás ösztönzésére. A szakértők szerint az intézkedésekkel azokra házaspárokra összpontosítanak, akiknek már van gyermekük, vagy szeretnének a jövőben gyermeket vállalni.
Az előrejelzések szerint Japán népessége 2070-re 30 százalékkal, 87 millióra fog csökkenni, miközben a lakosság negyven százaléka 65 éven felüli lesz.
(MTI)