Az elmúlt két napban több mint ötszáz határsértőt toloncoltak vissza a spanyol hatóságok Marokkóba - összegezték a spanyol sajtóorgánumok kedden, miközben újabb felvételeket tettek közzé a továbbra sem szűnő illegális határátlépési kísérletekről az észak-afrikai Ceuta autonóm spanyol város területéről.
A hivatalos tájékoztatás szerint augusztus 22. óta naponta átlag hétszázan próbáltak meg úszva eljutni Marokkóból Ceutába. A legtöbben, mintegy 1500-an múlt vasárnap tettek erre kísérletet, kihasználva a ködös időjárást.
A felnőtt illegális bevándorlókat - miután a vöröskereszt ellátta és azonosították őket - átadják a marokkói hatóságoknak, amelyre a két ország között fennálló kétoldalú megállapodás ad törvényes lehetőséget.
Juan Vivas, Ceuta elnöke a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE) elmondta: nagyon sok kis- és fiatalkorú érkezik egyedül, akiket nem toloncolhatnak ki, viszont nincs már szabad férőhely és anyagi forrás a megfelelő ellátásukra.
Az autonóm város adatai szerint augusztusban eddig mintegy 200 gyerek ért partot Marokkó felől, négyszer annyi mint tavaly.
Az exklávé vezetője fenntarthatatlanak nevezte a helyzetet, ezért sürgős, koordinált és hatékony megoldást sürgetett a központi spanyol kormány, valamint az uniós intézmények bevonásával. "Ceutát nem lehet sorsára hagyni" - mondta, emlékeztetve arra, hogy a város nem csak Spanyolország, hanem az Európai Unió külső határa is.
Ugyanezzel a problémával küzdenek a Kanári-szigeteken is, ahova augusztusban több mint kétezer illegális bevándorló érkezett Afrika nyugati partjai felől. A szigetcsoport területén a rendelkezésre álló kétezer férőhelyre már több mint hatezer gyerek jut.
A régió megállapodott korábban a központi kormánnyal, hogy a bevándorlási törvény reformjával kötelezővé tennék az arányos elosztást az ország régiói között, ha egy-egy tartományban a befogadott gyerekek száma eléri a rendelkezésre álló kapacitások másfélszeresét. A szigetcsoport esetében ez 2500 gyerek azonnali áthelyezését jelentette volna.
A spanyol parlament azonban július végén elutasította az erről szóló indítványt. A spanyol kormány ezután közölte: már dolgozik a "B-terven", hogy megoldja a helyzetet.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kedden kezdte meg háromnapos afrikai körútját, amelynek során Mauritániába, Szenegálba és Gambiába utazik, egyebek mellett a migrációs együttműködések megerősítésének céljával.
(MTI)