Oroszország 49 régiójában megnyíltak a szavazóhelyiségek,- jelentette be Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke újságíróknak.
Oroszországban szeptember 6. és 8. között Oroszország 83 jogalanyában különböző szintű választásokat tartanak. A voksolás fő napja vasárnap lesz. Az országnak az alkotmány értelmében 89 jogalanya van, beleértve az Ukrajnától 2014 óta elcsatolt öt régiót.
A szavazóhelyiségek azokban a régiókban nyitottak meg, ahol a voksolás három napon át tart. Cseljabinszk és Murmanszk megyében két napig, a kurgáni régióban pedig csak vasárnap adhatják le voksaikat a jogosultak.
21 helyen - az Altaj Köztársaságban, Baskíriában, Kalmükföldön, a Bajkálontúli, a Sztavropoli és Habarovszki területen, valamint Asztrahán, Volgográd, Vologda, Kalinyingrád, Kurgan, Kurszk, Lipeck, Murmanszk, Orenburg, Szamara, Szahalin, Tula, Cseljabinszk, Kemerovo megyében és Szentpéterváron közvetlenül választják meg a regionális közigazgatás vezetőjét, a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben, Ingusföldön, a Krímben, valamint Kabard- és Balkárföldön pedig a regionális parlament dönt ebben a kérdésben.
13 régióban, köztük Moszkvában a helyi törvényhozó gyűléseket is választják meg, Abakanban (Hakaszföld) és Anadirban (Csukcsföld) pedig a közigazgatási központ vezetőjét. Időközi választásokat tartanak a szövetségi parlament alsóházába is, amelynek új összetételéről 2026-ban fognak majd dönteni a szavazók.
Az orosz fővárosban péntek délig több mint egymillióan online, 43 ezren elektronikus szavazóterminálokon, 8 ezren pedig papíralapú szavazólapon adták le voksukat.
Az ukrán támadások miatt Kurszk megyében és Szevasztopolban a CIK engedélyezte az előrehozott szavazást, amely augusztus 28-án kezdődött meg.
(MTI)