Több mint harminc ember meghalt Mianmarban is a Jagi tájfun okozta áradások következtében, a természeti katasztrófa miatt több mint 235 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát - jelentette be pénteken a délkelet-ázsiai országot irányító junta szóvivője.
A tájékoztatás szerint a hatóságok 33 halálos áldozatról tudnak, több települést elmosott a víz vagy maga alá temetett a sár. Az ország bizonyos részeivel megszakadt a kommunikációs kapcsolat az ítéletidő miatt.
Sajtójelentések szerint egy 1600 lakosú falu teljesen eltűnt a Föld színéről, és csak 900 embert tudott elmenekülni, 700-an eltűntek.
"Borzasztó állapotok uralkodnak a főváros, Najpjido környéki településeken" - mondta el egy helyben szerveződött mentőalakulat tagja a dpa német hírügynökségnek. A nyilatkozó szerint több helységet egyáltalán nem tudtak még elérni, egyelőre nem világos, hány halálos áldozat lehet.
Mianmarban elsősorban a fővárost és környékét, illetve a Ranguntól északra levő Bago régiót és a Thaifölddel határos térségeket érinti az ítéletidő.
Thaiföldről tíz halálos áldozatról érkeztek jelentések az árvizek és a földcsuszamlások miatt. A helyi katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy még napokig kiadós esőzés várható, és továbbra is nagy a veszélye az újabb villámárvizeknek.
A Jagi tájfun legsúlyosabban Vietnámot érintette, ahol már 254-re emelkedett a halottak száma. Több mint 820-an megsérültek, és 82 embert még keresnek. A tájfun a múlt hét végén csapott le az országra, de utóhatásaként még csütörtökön is áradások és földcsuszamlások keletkeztek főleg az északi térségekben. Harminc év óta ez volt a legsúlyosabb vihar Vietnámban, középpontjában a szél sebessége megközelítette az óránkénti 150 kilométert. A katasztrófában több ezer házban súlyos károk keletkeztek, hidak mentek tönkre, és 250 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület termése is elpusztult. Hanoiban 15 ezer embert sújtottak az áradások.
(MTI)