Az osztrák biztosítótársaságok első becslései szerint 600-700 millió euró kárt okoztak az ausztriai árvizek, de attól tartanak, hogy a végösszeg átlépheti az egymilliárd eurót is - közölte pénteken az osztrák biztosítók egyesületének (VVO) elnöke, Rémi Vrignaud.
A biztosítótársaságok közül csak a Wiener Städtische már napokkal ezelőtt 100 millió euróra becsülte az általa kifizetendő kártérítés összegét.
Az egyesület elnöke pénteken azt hangoztatta, hogy egyelőre a "gyors és bürokráciamentes kártalanítási eljárások lebonyolítása" a legfőbb gondjuk a biztosítótársaságoknak.
Az áradások nyomán az osztrák szövetségi kormány egymilliárd euróra növelte azt a pénzalapot, amelyből katasztrófakárosultakat kártalanítanak, további 500 millió euró segéllyel számolhat Ausztria az Európai Uniótól.
A napokon át tartó esőzésekben a szokásos havi mennyiséget többszörösen meghaladó csapadék hullott szeptember közepén Kelet-Ausztriában, súlyos áradásokat okozva főleg a fővárost, Bécset is körülölelő Alsó-Ausztria tartományban.
(MTI)