A WikiLeaks nyilvánosságra hozott dokumentumaiból kiderül, hogy az al-Kaida jemeni célpontjai elleni amerikai légi csapások Ali Abdullah Saleh jemeni államfő hozzájárulásával történtek. Sőt, az elnök hajlandónak mutatkozott a nyilvánosság előtt az amerikai katonai akciókat úgy beállítani, mintha azokat hazájának hadserege hajtotta volna végre.
"A továbbiakban is rendületlenül mondogatni fogjuk, hogy a kilőtt bombák a mieink, és nem az Önökéi” – mondta a WikiLeaks jóvoltából nyilvánosságra került egyik dokumentum tanúsága szerint a hatalmának elvesztésétől rettegő jemeni elnök még januárban, a David Petraeus amerikai tábornokkal folytatott tárgyalásai alkalmával. Petraeus akkoriban a Közel-Keleten állomásozó amerikai erők főparancsnoki tisztét töltötte be.
Egy másik „szigorúan titkosított”, de most napvilágra került amerikai diplomáciai jelentésben pedig az áll, hogy a jemeni miniszterelnök-helyettes „azon tréfálkozott, hogy hazudott a parlamentnek, mivel azt mondta a honatyáknak, hogy a jemeni erők hajtották végre a támadásokat a jemeni al-Kaida hadállásai ellen”.
Egy másik iratból továbbá az derül ki, miképpen vélekedik John Brennan, az USA elnökének helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója Saleh jemeni államfőről. „Elutasító, unalmas és türelmetlen” – foglalta össze véleményét az amerikai politikus.
A The Washington Post november elején megszellőztette a hírt, mely szerint az Egyesült Államok pilóta nélküli harci gépeket kíván Jemenbe küldeni a „terroristák levadászása” céljából. November 16-án Robert Gates amerikai honvédelmi miniszter kijelentette, hogy Washington fegyvereket juttat és kiképzést nyújt a jemeni biztonsági erők számára, amelyek ily módon eredményesebben tudják majd felvenni a küzdelmet a „terroristákkal” szemben. Ugyanakkor már legalább egy esztendeje érkeznek hírek arról, hogy a „jemeni kormányerők” komoly harcot folytatnak az országban megtelepedett al-Kaida fegyveresei ellen. A jelek szerint azonban Amerika – fittyet hányva a nemzetközi jognak és az ENSZ alapokmányának – jó ideje bombáz jemeni célpontokat – a jemeni bábkormány hozzájárulásával.
Az arab világban egyébként általános a vélemény, hogy a WikiLeaks akciója mögött az amerikai és az izraeli titkosszolgálatok állnak, mivel Izraelnek a közel-keleti háborúkban játszott szerepéről – valamint Amerika és a nyugati világ felett gyakorolt cionista uralom ezernyi bizonyítékáról – nem esik szó a kiszivárogtatott dokumentumokban. Ami pedig azokat az iratokat illeti, melyek szerint számos Öböl menti arab állam vezetője sürgette az amerikai légi csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen, az arab közvélemény álláspontja egyértelmű és világos: az egyelőre nem is létező iráni atombombáktól senki sem tart, ezzel szemben a nagyon is létező izraeli nukleáris fegyverektől mindenki komolyan fél. (Ugyanakkor az is igaz, hogy a szunnita vezetésű arab országok egyáltalán nem rajonganak Iránért - a szerk.)
Perge Ottó