Az izraeli államfő szerint egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre.
Simon Peresz erről egy tévéinterjúban beszélt, amelyet szombaton közölt a Háárec című újság is. A 88 éves elnök szerint "a világ összes hírszerzése tudja, hogy kifutunk az időből, és figyelmeztetik kormányaikat" az iráni atomprogram veszélyességére. Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította Peresz.
Az államfő emlékeztette a világ államait az Izraelnek tett ígéretükre, amelyet most be kell váltaniuk. Itt az idő, hogy vagy kemény szankciókkal, vagy pedig katonai művelettel teljesítsék vállalt kötelességüket - szögezte le.
Izraelben napok óta heves vita zajlik egy Irán elleni katonai csapás szószólói és ellenzői között. A lakosság megosztott ebben a kérdésben. Nagyjából ugyanannyian félnek attól, hogy a zsidó állammal szemben ellenséges Irán atomfegyverhez juthat, mint amennyien tartanak egy katonai fellépés kiszámíthatatlan következményeitől, amelyek lángba boríthatnák az egész térséget.
A brit The Guardian csütörtökön azt írta: Nagy-Britannia felkészül arra, hogy támogatást nyújtson egy Irán elleni katonai támadáshoz, amelyet az Egyesült Államok hajtana végre.
Ali Akbár Szálehi iráni külügyminiszter szintén csütörtökön azt monda: az Egyesült Államoknak kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt a "konfrontáció útjára" lép Iránnal az iszlám köztársaság atomprogramja kapcsán.
(MTI)