Bár a háztartási energiaárak szintjét és utóbbi időben történt változását tekintve Magyarország elmarad az európai átlagtól, a Portfolio.hu szerint hazánk vásárlóerő-paritáson számolva továbbra is a legdrágább országok közé tartozik.
Az Európai Unióban átlagosan 10,3 százalékkal emelkedett a földgáz ára a tavalyi második félévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.
Az Eurostat hétfőn közölt adatai szerint a legnagyobb mértékben Lettországban emelkedett éves összevetésben a földgáz ára, 21 százalékkal. Nem sokkal kisebb mértékű, 19 százalékos drágulást jegyeztek fel Észtországban, és 18 százalékosat Bulgáriában. A tavalyi második félévben csupán egyetlen országban, Szlovéniában csökkent a gázár, 8 százalékkal, míg Belgiumban, Dániában és az ún. Szlovákiában gyakorlatilag nem változott 2011 második félévéhez képest.
A földgáz ára mellett az elektromos energia ára is emelkedett az Európai Unióban, átlagosan 6,6 százalékkal a tavalyi utolsó hat hónapban. A legnagyobb, 21 százalékos drágulás Cipruson volt. Görögországban 15 százalékkal, Olaszországban 11 százalékkal, Írországban és Portugáliában egyaránt 10 százalékkal, Bulgáriában, Spanyolországban és Lengyelországban 9-9 százalékkal nőtt az elektromos energia ára.
Voltak ugyanakkor olyan országok is, ahol csökkent az áram díja a második félévben, így például 5 százalékkal Svédországban, 2 százalékkal Magyarországon, és 1 százalékkal Finnországban. Dániában és Máltán nem változtak az árak éves összevetésben.
A 27 uniós tagországban az átlagos villamosenergia-ár 19,7 euró volt 100 kilowatt/óráért, Magyarország pedig a közép-alsó mezőnyben helyezkedik el 15,6 eurós árszinttel - tette hozzá a Portfolio.hu.
A portál szerint azonban a vásárlóerő-paritáson számolt árak (PPS) viszont más képet mutatnak. Magyarország ilyen szempontból nagyon rossz helyzetben van, itt a felső hányadba tartozó 25,5 PPS értéket számítottak ki - tette hozzá a Portfolio.hu, amely megjegyezte, mind a németek (25,9), a lengyelek (25,9) és a portugálok is (25,7) hasonló relatív terheket viselnek.
Magyarországon 8,6 százalékkal nőttek a gázárak, ami az EU 10,3 százalékos átlagához viszonyítva kedvezőnek tűnik - írta a beszámoló. Itthon 6,3 eurót fizettünk 100 kilowatt/óráért, ami az Európai Unió 7,2 eurós átlagánál alacsonyabb. Vásárlóerő-paritáson számolva viszont Magyarország a legdrágábbak közé tartozik 10,4-es PPS árszínvonalával, aminél csak Bulgária (12,3), Görögország (11,3) és Portugália (10,6) mutat rosszabb értéket - írta az elemzés.
(MTI - HVG - Portfólió nyomán)