A vártnál erősebben emelkedett a maginfláció szeptemberben az euróövezetben, de az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámától messze elmaradt.
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken kiadott előzetes adatai szerint szeptemberben 1,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben. Az augusztusi, ugyancsak 1,5 százalékos emelkedés után elemzők enyhe gyorsulásra, 1,6 százalékos ütemre számítottak.
Az energia és feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó maginfláció az augusztusival megegyező szinten, 1,3 százalékon maradt, míg elemzők 1,2 százalékot vártak.
A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó infláció éves összevetésben 1,1 százalék volt szeptemberben, alacsonyabb az augusztusban mért 1,2 százaléknál.
Az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok ára 1,9 százalékkal emelkedett az augusztusi 1,4 százalék után az euróövezetben. A szolgáltatások 1,5 százalékkal drágultak, míg júliusban még 1,6 százalékos volt az éves ütem. Az energiaárak 3,9 százalékkel voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben.
Olaszországban 1,2 százalékról 1,1 százalékra lassult, Franciaországban viszont 1,0 százalékról 1,1 százalékra gyorsult a pénzromlás éves üteme a nemzeti statisztikai hivatalok pénteken közzétett adatai szerint.
A továbbra is visszafogott inflációs ütem nem jó hír az Európai Központi Banknak (EKB), amelynek döntenie kell rendkívül laza monetáris politikájáról. Miközben a gazdasági növekedés erős, a bizalmi indexek sorra javulnak, a foglalkoztatottság emelkedik, a döntésben szerepet játszó egyik legfontosabb elem, a fenntartható ütemű infláció még mindig várat magára.
Az EKB várhatóan az október 26-ra kitűzött kamatdöntő ülésén határoz az eszközvásárlási program jövőjéről.
(MTI)