Herbert Diess, a Volkswagen csoport nemrég kinevezett vezére már két hónappal a dízelbotrány kirobbanása előtt tudomást szerzett arról, hogy járműveikben csaló szoftverrel manipulálják a kibocsátási tesztek eredményeit - írja a Der Spiegel.
A Der Spiegel birtokába jutottak az ügyben illetékes braunschweigi államügyészség nemrég lezárt dokumentumai, amelyek alapján felvetődött a kérdés: vajon a Volkswagen mindent megtett-e azért, hogy időben tájékoztassa a befektetőit a 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrányról, amely több millió autót érintett világszerte, és amely több mint 27 milliárd dollárjába került a cégcsoportnak.
A dokumentumokat idézve a német lap kiemelte, Herbert Diess, mint a Volkswagen márka akkori vezetője, 2015. július 27-én részt vett egy megbeszélésen, ahol vezető mérnökök és menedzserek vitatták meg, milyen tárgyalási stratégiát folytassanak az amerikai felügyeletekkel, akik a túlzott károsanyag-kibocsátás miatt a Volkswagen-járművek kitiltásával fenyegették a németeket.
Zoom
Herbert Diess (fotó: Getty Images)
A találkozón, amelynek kiemelt témája volt az is, hogy hogyan lehetne meggyőzni majd az amerikai felügyeleteket arról, hogy a Volkswagen járműveit továbbra is értékesíteni lehessen az országban, részt vett Martin Winternkorn, a Volkswagen csoport akkori vezérigazgatója is.
A dokumentumokból kiderült, hogy a találkozót követően a két felsővezető az ott bemutatott prezentációval akart távozni, de a Volkswagen egyik dolgozója közbelépett, és megakadályozta, mondván jobb, hogyha nincsenek a szóban forgó anyagnak a birtokában.
Az eseményen Winternkorn állítólag Diessnél, aki korábban a BMW-nél 20 évig dolgozott, arról érdeklődött, hogy előző munkahelyén alkalmaztak-e hasonló csaló szoftveres megoldást. A dokumentumok tanulsága szerint viszont Diess ezt határozottan cáfolta.
A Volkswagen szombaton jelezte, a Der Spiegel által hivatkozott találkozó célja nem az volt, hogy megvitassák, megsértették-e az amerikai törvényeket, hanem az, hogy megoldást találjanak arra, hogy a gyártó modelljeit a jövőben is forgalomba lehessen helyezni az Egyesült Államokban.
(Portfólió)
Kapcsolódó: