Egy sor lakossági állampapírforma szűnik meg azzal, hogy piacra dobják a Nemzeti Kötvényt – derült ki egy háttérbeszélgetésen.
Június 1-jén élesedik a kormány új csodafegyvere, a Nemzeti Kötvény, amelytől azt remélik, hogy a lakosságnál lévő, állítólagosan "óriási mennyiségű" készpénztartalék egy részét sikerül befektetésként hasznosítani. A kabinet és az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) célja az, hogy a közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-állomány öt év alatt megduplázódjon.
A program részleteiről Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára és Barcza György, az ÁKK vezetője beszélt egy háttérbeszélgetésen. A Portfólió tudósítása alapján kiderült:
  • Egyszerűsítik a palettát, méghozzá úgy, hogy június elsejével nem bocsátják ki azokat a papírokat, amelyekre nincs nagy kereslet. Ilyen a Bónusz Magyar Állampapír, az FKJ, 2 MÁP, a KTJ Plusz.
  • Az Egyéves Magyar Állampapírból és a Prémium Magyar Állampapírból lesz új sorozat, illetve a Babakötvény és a többi KTJ-konstrukció (1 és 2) is megmarad.
  • A kamatadó-mentesség bevezetése miatt június 3-tól jönnek az új sorozatok minden konstrukciónál, így azokra is vonatkozik majd a kamatadó-mentesség. Május 31-én tehát lezárnak minden régi sorozatot, kivéve a Babakötvény, ahol eddig is élt a kamatadó-mentesség.
  • Az új állampapír 5 éves futamidejű lesz, a kamatozás pedig lépcsős, és csak az utolsó évben jár a papír után a korábban belengetett 6 százalék – írja a lap. A kamat tehát fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával hat százalékot jelent.
  • A kamatot a fordulónapokon írják majd jóvá, innentől kamatos kamattal ketyeg tovább a papír.
  • Heti kibocsátást terveznek, minimálisan befektethető összeg nincs. A heti kibocsátás miatt jelentős informatikai fejlesztés is szükséges az állampapírhoz.
  • A papírt az Államkincstárnál, a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelmi bankoknál lehet majd megvásárolni.
  • Mindig lesz majd egy egyhetes időszak, amikor a teljes összeghez visszaváltási díj nélkül lehet majd hozzájutni, ezen az időszakon kívül pedig 99,75%-os árfolyamon váltja vissza a kincstár a papírt.
  • Intézményi befektetők számára nem lesz elérhető a kötvény, a papírnak másodpiaca nem lesz, ha valaki venni szeretne, akkor csak az új sorozatból tud majd venni, kivéve, ha a forgalmazóknál van saját számlás állomány és ebből adnak az ügyfélnek.
A Nemzeti Kötvényen és a nyugdíjkötvényen túl nem terveznek egyelőre kibocsátani, a korábban belengetett, kisbefektetői számlacsomag sem valósul meg.
(HVG - Portfólió nyomán)