A kínai árukra kivetett uniós vám nem büntetés - jelentette ki Robert Habeck, a Pekingben tartózkodó német alkancellár, gazdasági miniszter, akit fogadott a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) vezetője szombaton.
Robert Habeck az első magas rangú európai tisztviselő Pekingben azóta, hogy Brüsszel komoly vámokat javasolt életbe léptetni a kínai gyártású elektromos járművek (EV) importjára az EU által túlzottnak tartott támogatások ellensúlyozására.
Peking még pénteken, a német alkancellár érkezése előtt figyelmeztetett, hogy kereskedelmi háborút indíthat el az EU-val az elektromos járművek miatti súrlódások fokozódása.
Robert Habeck az NDRC vezetőjével folytatott egyeztetésen azt hangsúlyozta, hogy az uniós vámtarifák célja a Kínával szembeni egyenlő versenyfeltételek megteremtése, amit nem büntetővámként kell felfogni. A német gazdasági miniszter szerint az olyan országok, mint az Egyesült Államok, Brazília és Törökország alkalmaztak büntetővámokat, az EU azonban nem. "Európa másképp csinálja a dolgokat."
Az EU felülvizsgálatából eredő kiegyenlítő vámintézkedések "nem büntetés"
- mondta, hozzátéve, hogy az ilyen intézkedések célja a Peking által a kínai vállalatoknak nyújtott előnyök kompenzálása.
A kínai illetékes szerint a kínai gyártmányú elektromos járművekre kivetett uniós behozatali vámok mindkét félnek ártanak, és cáfolta a tisztességtelen támogatásokkal kapcsolatos vádakat. Hozzátette: "mindent megteszünk a kínai vállalatok védelme érdekében."
A múlt héten azt közölte az Európai Bizottság, hogy vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira. A Bizottság ezért kilátásba helyzete, hogy ha a kínai hatóságokkal folytatott megbeszélések nem vezetnek eredményre, az unió ideiglenes kiegyenlítő vámokat vezethet be július 4-től, az egyes tagállamok vámhatóságai által meghatározott formában.
Az Európai Bizottság által vizsgált három kínai gyártóra - BYD (17,4 százalék), Geely (20 százalék), SAIC (38,1 százalék) - vonatkoznának egyedi vámok. Más elektromos járműgyártásban érdekelt kínai vállalatra, melyek együttműködtek az uniós vizsgálatban, átlagosan 21 százalékos vám vonatkozna. Az összes többi kínai gyártóra pedig, amelyek nem működtek együtt a vizsgálatban, 38,1 százalék vámot kellene alkalmazni.
Frissítés: A kínai miniszterelnök elvtárs lepattintotta az alkancellárt
Robert Habeck német alkancellár, aki egyben az ország gazdasági és "éghajlatvédelmi" minisztere is, nem tudott találkozni Li Csiang kínai miniszterelnökkel háromnapos kínai útja során, miközben a két ország kapcsolatát a gazdasági viták és a kereskedelmi háborútól való félelem nehezíti – írta a Die Welt, melyet a Mandiner szemlézett.
Zoom
A német lap szerint Habeck pénteken szállt le Pekingben, ahol azt remélte, találkozik Li Csianggal, mielőtt szombaton tovább utazik Sanghajba, de azt a tájékoztatást kapta, hogy a találkozó „már nem lehetséges az indulása előtt”. A Die Welt hozzátette, állítólag
Habecknek „fogalma sincs” arról, hogy miért mondták le a találkozót.
Az eredeti program helyett a német politikus így „egy egész sor kormányzati tisztviselővel” találkozott szombaton, a lap szerint a politikus napja így is eléggé „sűrű volt”. Habeck útjára rendkívül kényes pillanatban került sor, mivel ő az első európai politikus, aki Kínába utazott azóta, hogy az Európai Unió új vámokat javasolt Kínával szemben.
(MTI - Die Welt - Mandiner nyomán)