Az amerikai Swimming World magazin internetes oldalán szerda éjszaka jelent meg egy cikk, amelyben a kanadai volt olimpikon úszó Casey Barrett azt írta, szerinte Hosszú Katinka elmúlt két évben mutatott teljesítménye doppingolásra utal, bár hozzáteszi, nincs erre bizonyíték.
A volt úszó azt írta, szerinte gyanús az, hogy a Vas Hölgynek (Iron Lady) becézett Hosszú Katinka jelenleg a világ legjobb négyszámos (all-around) úszója, aki rengeteg számban és folyamatosan nyújt jó teljesítményt, holott erre még a legjobbak sem képesek. Barrett szerint "az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak" Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött, csak senki nem meri felemelni a hangját a bizonyítékok hiánya miatt.
A cikk felidézte, hogy az 1976-os montreali olimpián a központi doppingolással segített NDK-s sportolók megjelenésének milyen hatása volt a sportra, és szerinte 40 év alatt semmi sem változott.
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke hivatalos levélben tiltakozott a cikkben megjelentek miatt. A "magyar" sportvezető válaszában botrányosnak nevezte az írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.
"Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt" – hangsúlyozta Gyárfás Tamás a közleményében, melyet a magazin portálja közzétett, s péntek délelőtt az első számú cikk az oldalon.
Gyárfás azt írta, érthetetlennek tartja, hogy a tekintélyes lap miért tartotta fontosnak a rágalmak közzétételét, mert szerinte mindez nem illeszkedik a Swimming World szakmai szellemiségéhez, mellyel nemzetközi elismerést vívott ki magának. "Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit" – írta a sportvezető.
A lap szerkesztősége reagálásában tagadta, hogy megrágalmazta volna a többszörös világ- és Európa-bajnok Hosszút, akit tavaly a nemzetközi szövetség az év legjobb női úszójának választott. A Swimming World úgy fogalmazott, mindössze csak egy olyan szerző véleményének adott teret, aki jártas a NDK-ban alkalmazott módszerekben.
A MÚSZ pénteki közleményében arra is kitért, hogy Gyárfás Tamás mély megdöbbenésének adott hangot, miután a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi "erők sugallatára fogalmazódott meg". A MÚSZ-elnök szerint egyesek "újfent igazolták, számukra semmi sem drága, hogy a magyar úszósportot befeketítsék – a támadást pedig a péntek délelőtt esedékes tisztújító közgyűlésre időzítették".
(MTI nyomán)