Vasárnap a Pápua Új-Guineán zajló dél-csendes-ócáni játékokon a Fidzsi-szigetel csapata csapott össze a Mikronéziai Szövetségi Államok válogatottjával. A kétszer 45 perces meccsen összesen 38 gól született, és ebből egyet sem a mirkonéziaiak rúgtak.
Fidzsi már a szünetben 21-0-ra vezetett, a csapat legsikeresebb játékosa Antoniu Tuivuna volt a maga tíz góljával. A második félidőben már csak 17 gól született, lehet, hogy csökkent a motivációs bázisa a fidzsi focistáknak.
A végeredmény: Fidzsi-Mikronézia: 38-0.
Ez azt jelenti, hogy nagyjából 2-2,5 percenként kellett kikotornia a labdát a hálóból szegény mikronéz kapusnak. A szervezők szerint ennél nagyobb arányú győzelmet még egyetlen válogatott sem aratott a nemzetközi színtéren.
A győzelemmel 2001 óta élő rekord dőlt meg. Akkor Ausztrália 31-0-ra verte Amerikai Szamoát a 2002-es világbajnokság selejtezőjében. Azt egyelőre nem tudni, hogy az új rekordot a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elismeri-e, ugyanis a július 3. és 18. között zajló játékok labdarúgó tornáján csak 23 év alatti játékosok vehetnek részt.
Mikronézia számára egyébiránt nem indult túl jól a 15. Pacific Games, első mérkőzését 30-0-ra vesztette el Tahitival szemben.
A játékokon 24, többségében csendes-ócáni szigetállam sportolói vesznek részt, de most először Ausztráliát és Új-Zélandot is meghívták. A két ország atlétái négy olimpiai sportágban - tekvondóban, vitorlázásban, 7-es rögbiben és súlyemelésben - indulnak.
A Pacific Games labdarúgó tornája egyben a 2016-os riói olimpia térségbeli selejtezője.
(MTI nyomán)