Tíz ország azt javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen orosz sportolónak se engedélyezze az indulást az augusztusi riói olimpián. A magyarázat szerint az általános eltiltásra azért lenne szükség, mert az orosz sportolók állami segédlettel doppingoltak, s a Szocsiban rendezett 2014-es téli ötkarikás játékokon is több orosz versenyző szedett tiltott teljesítménynövelő szereket.
Zoom
Az oroszok teljes eltiltását többek között az USA, Németország, Kanada, Spanyolország, Svájc és Japán olimpiai bizottsága szorgalmazza, s a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet, a WADA hétfőn hozza nyilvánosságra jelentését az oroszokat érintő doppingvádak ügyében indított vizsgálat eredményeiről.
Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen. Rodcsenkovot azzal vádolják, hogy a moszkvai laboratóriumban 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát, jóllehet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat. „A minták megsemmisítésével kárt okozott Oroszország nemzetközi érdekeinek, az állam hírnevének, és lejáratta az ország doppingellenes politikáját” – nyilatkozta június derekán az orosz szövetségi nyomozati bizottság szóvivője.
Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az eltiltást szorgalmazó államok azért léptek a nyilvánosság elé a WADA-jelentés közzététele előtt, mert ezzel is nyomást akarnak gyakorolni a szervezetre.
A WADA azt követően indított vizsgálatot, hogy Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium Egyesült Államokba emigrált egykori vezetője azt állította, segítették az állami szervek a sportolókat a doppingolásban. Rodcsenkov szerint legalább 15, doppingot szedő orosz sportember végzett érmes helyen Szocsiban.
Zoom
Grigorij Rodcsenkov már az Egyesült Államokban él
A WADA-tól függetlenül a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) javaslata alapján az orosz atléták többsége – ugyancsak a doppingvádak miatt – nem utazhat Rióba. A szövetség azon orosz sportolók indulását támogatja csak, akik külföldön, ellenőrizhető körülmények között készültek fel a nyári olimpiára.
(HVG - MTI nyomán)
 
Kapcsolódó: