Nem sok babér termett nekünk az Olimpiai Uszodában, Gyurta Dániel fő számában, 200 méter mellen középdöntőbe sem jutott, Hosszú Katinka nem állt rajthoz 200 méter pillangón, gyorsváltónk utolsó helyen végzett, egyedüli boldogságunk Szilágyi Liliána volt.
Kilenc magyart kellett volna látnunk a keddi riói úszódélutánon, de egyrészt nem is állt rajthoz mindegyikük, másrészt pedig lehet, hogy jobb, ha ezt a délutánt/estét elfelejtjük, emiatt egy kicsit bocsánatkérés illeti Szilágyi Liliánát.
Kezdjük az elején! Bohus Richárd és Kozma Dominik 100 méter gyorson próbálkozott, ebben a számban manapság nem sok babér terem nekünk, most sem csalódtunk pozitívan, az előfutamokból Bohus 24., Kozma 26. hellyel jött ki.
Magyar idő szerint 18.38-kor Hosszú Katinkát kellett volna a hatos rajtkövön látnunk, de tekintettel az éjszaka következő 200 méter vegyes döntőjére, visszalépett. Utána jött viszont a nap egyetlen napsugara, Szilágyi Liliána, és érett, energikus versenyzéssel 3. helyen csapott falra a futamában, 4. idővel középdöntős, bármi lehet ebből! Éjszaka úszik még egyet, holnap éjjel pedig nagyon reméljük, hogy éremért megy... de ez messze van még.
Szilágyi Liliána (M4 Sport): Igazából rájöttem, hogy mi volt a probléma 100 méteren. Kiálltam, és úgy úsztam, mint aki középdöntőt úszik, érzelemmentesen. Az egyetlen dolog, amit meg kéne tanulnom viszont, hogy felvállaljam az érzéseimet magam előtt és a világ előtt. Nem volt könnyű, de tegnap délután mélyre ástam magamban, és tudom, mit akarok. Azt akarom, hogy „érezzek”! Ezt nem szabadna magamban letiltanom. Jól sikerült az úszásom, tudtam, mit csinálok, és éreztem. Nem kevés küzdelmen mentem át, és ezt nem szabad elfelejtenem, ennek erőt kell adnia. Mindegy, hogy bejutok-e a döntőbe, na jó, nem mindegy! De életemben először mondhatom, hogy megcsináltam egy felkészülést a 200 méter pillangóra.
És következett a rémálmunk, a 200 méter mell, ahol előbb a „strandról” szabadkártyával visszahívott Horváth Dávid úszott egy önmagához képest elfogadható időt, majd a szám egy éve teljesen láthatatlan olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnoka, Gyurta Dániel, aki egyéni legjobbjától, az olimpiai csúcstól 4 másodperccel elmaradva szintén a vert mezőnyben végzett, a 17. hely lett az övé, 2 század híján megvolt neki a középdöntő, de ne legyenek hiú ábrándjaink, nem volt esélye később a döntőbe jutásra. Horváth helyezése: 30. És akkor a magyarázatok.
Gyurta Dániel (M4 Sport): – Azt éreztem, hogy a táv második felében nem sikerült azt hoznom, amit kellett volna. Nem voltak olyanok az edzéseim, amilyeneknek lenniük kellett volna. Erőt kellett volna merítenem Hosszú Katinkából vagy Cseh Lászlóból, nézni, hogy honnan jöttek fel és most hol látnak, de én most már csak előre fogok tekinteni. Volt olyan szakasza a pályafutásomnak, hogy mindenki a lábamat nézte, ez az év most nem ilyen. Nem volt könnyű verseny számomra.
Virth Balázs, Gyurta Dániel edzője (M4 Sport): – Az első reakció az, hogy nem értjük. Nem tudjuk, hogyan nem sikerült 2 perc 11 másodpercen belül úsznia Gyurta Dánielnek. Nem sikerült áttörni ezt a határt. Nem értjük egyelőre... Mind az állóképességi munkát, mind az állóképességet tekintve ráfeküdtünk arra, hogy az utolsó 50 métert gyakorolja. Sokan vádolnak minket, hogy keveset versenyzett, de a kevés munka vádját visszautasítjuk. Az edzéseken megvoltak azok az időeredmények, amelyek szükségesek lettek volna. Ezt az időeredményt egy átlagos szombat reggeli edzésen is tudja Dani. Azáltal, hogy 27 éves, bizonyos dolgok nehezebben mennek az edzésen. Sokkal több fegyelem és lelkierő kell ahhoz, hogy versenyezzen. 13 év alatt 5 hétnél többet nem pihent, úgyhogy most kell neki egy hosszabb pihenő. Kazanyban például, a 2015-ös vb-n felkészült volt, de nem volt eléggé friss. A hazai vb előtt teljesen ki kell pihennie magát.
Horváth Dávid (200 méter mell, M4 Sport): – Az utóbbi egy hónap elég nehéz volt számomra, nem tudtam, részt veszek-e az olimpián, kimaradt egy hét edzés, meglepődtem ennek ellenére, hogy ilyen időt tudtam úszni. Az olimpia világa csodálatos, szeretnék még 2-3 ilyenen részt venni.
A nap végén jöttek a gyorsúszólegények, Bernek Péter, Kis Gergő, Grátz Benjámin és Kozma Dominik (4x200 méteres gyorsváltó), akik alig 100 méterig tartották magukat, majd egy rossz váltást követően elszálltak, és futamukban 8-ként, összesítésben 16-ként zártak az olimpián. Az M4 Sportnak nyilatkoztak.
Kozma Dominik: – A 100 méter bennem volt, de már az eleje sem jött össze úgy... Volt egy betli a váltóban, onnan nehéz volt felállni. Nem mondom, hogy tartalékoltam, de nem úsztam ki mindent, hullámban mentem végig. Ebben a váltóban sokkal több van, sokkal több is lesz, a jövő évi vb-n szerintem a legjobb 5-ben lehetünk.
Bernek Péter: – A 400 és 200 méter gyors után összerogytam, talán most kéne nekem kezdődnie az olimpiának. Jövőre együtt fogunk nyerni!
Kis Gergő: – Vizet nyeltem a hullámból, ami nem tett jót a futamunknak. Sokkal több van bennünk, és van még 3 tartalékember, akik segítették a munkát, és bármikor beszállhattak volna helyettünk.
Grátz Benjámin: – Azt hittem, hogy jobb formában vagyok, jobb időt szerettem volna, nem vagyok boldog.
(MNO)