A vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2022-ben 71 százalékos többséggel szavazta meg, hogy "transznemű" versenyzők ne indulhassanak női szakágakban.
A döntés gyakorlatilag lehetetlenné tette a "transznemű" sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondta: akinél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, a későbbiekben kizárólag a férfiak mezőnyében indulhat, függetlenül az "aktuális nemi identitásától", vagy az aktuális tesztoszteronszintjétől.
A javaslattal a FINA többek közt olyan sportolók feltűnése miatt állt elő, mint például az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló "Lia" Thomas.
Zoom
"Lia" Thomas 2019 előtt, majd jött a "csodálatos átalakulás"
Zoom
Zoom
Zoom
Thomas a döntést megtámadta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), és megpróbálta hatályon kívül helyezni ezt a tilalmat. A CAS viszont először azt a kérdést vizsgálta meg, Thomas jogosult-e egyáltalán arra, hogy megtámadja a döntést. Végül arra jutottak, hogy nem, méghozzá formai okokra hivatkozva - írja a BBC nyomán a 444. Az indoklás szerint ugyanis Lia Thomas nem tagja a US Swimming-nek (ez a versenyúszás nemzeti irányító testülete az Egyesült Államokban), így "egyszerűen nem jogosult arra, hogy részt vegyen a Nemzetközi Úszószövetség versenyein", ezért a szabályok "nem érintik eléggé" ahhoz, hogy megtámadhassa azokat.
Thomas, aki többek közt azzal érvelt a Nemzetközi Úszószövetség tilalma ellen, hogy az ellentétes az Olimpiai Chartával, így már biztosan nem lehet ott a párizsi olimpián.
A Nemzetközi Úszószövetség méltatta a döntést, mondván: "nagy előrelépés a női sport védelmére tett erőfeszítéseinkben".