Egyelőre nem bővült tovább a World Boxing (WB), a nemzetközi amatőr ökölvívó szervezet, amely tavaly alakult meg, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) között megszakadt a kapcsolat.
Bár a WB képviselői is jelen voltak, az Ázsiai Ökölvívó Konföderáció szombati rendkívüli kongresszusa elutasította a csatlakozást az új szervezethez. A kontinentális szövetség összejövetelén, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben, El-Ajn városában tartottak, a 36 nemzeti szövetség közül - egy tartózkodás mellett - csak 14 szavazott igennel, 21 azonban nemet mondott arra, hogy az IBA helyett a jövőben a World Boxingban folytassa tevékenységét - számolt be a kongresszus döntéséről az insidethegames.biz portál.
Az IBA vetélytársának tekinthető WB, amely nemrég adta hírül, hogy már 42 tagja van, nem titkoltan arra számít, hogy a NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést, és a jövőben - így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián - levezényelheti a boksztornát. A sportág ötkarikás viadalainak szervezését és lebonyolítását a 2021-s tokiói, majd az idei párizsi olimpián is a NOB végezte, teljesen kiiktatva az IBA-t, melynek Umar Kremljov személyében orosz elnöke van. Utóbbi élesen szembekerült Thomas Bach NOB-elnökkel, s viszonyuk nyíltan ellenségessé fajult, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át a Nemzetközi Bokszszövetséget. Egyúttal a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást.
Ez utóbbi megakadályozását is célul tűzte az "ellenszövetség", amelyhez legutóbb Tajvan, Pakisztán, Bhután, a Fidzsi-szigetek és Ecuador csatlakozott, az ázsiai szövetség mostani elutasító határozata azonban megakasztotta a bővülési folyamatot.
(MTI)