A tartalomból:
Pörzse Sándor: Meghallom, hogy jogvédők, és a „pisztolytáskámhoz kapok”…

TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty International stb. Ha meghalljuk a nevüket, görcsbe rándul a gyomrunk. Előszeretettel road show-znak a különböző televíziókban, és szinte mindig szembemennek a józan ésszel, sokszor a valósággal, a nemzeti érzelmekkel viszont minden esetben.
Balogh Gábor: A nemzetközi gádzsó
Pedig én amúgy nagyon szívesen megnézném, mihez kezdene Balogh Artúr, ha végleg megszabadulhatna a pártpolitika szellemi béklyóitól és végre szabadon kimondhatná, megírhatná, mit is gondol. Mondjuk független újságíróként megalapíthatná az első hazai nemzetiszocialista roma lapot, a Zigeuner Beobachtert. Ebben végre kíméletlenül leleplezhetné a romák megsemmisítésére törő világ-összeesküvést, amelyet sötét jurták dohos mélyén szövöget a turáni háttérhatalom. A „Parasztbűnözés” rovatban hírt adhatna a falvainkban békésen élő cigányságot terrorizáló keleti hordákról, akik hátrafelé nyilazva gyilkolják le a 45 ledolgozott év után minimálnyugdíjból tengődő idős romákat. Élete alkonyán pedig megírhatná élete fő művét, a világ minden gondjának és igazságtalanságának fő okozóját részletesen bemutató, A nemzetközi gádzsó című ideológiai alapvetést.
Kisemberek és kiskirályok
Gyorsan ejtette a Fidesz kommunikációs csapata a keményen dolgozó kisember tervet. Ezt dobták be a stratégák még februárban Orbán Viktor évértékelő beszédében annak érdekében, hogy megállítsák a kormánypártok népszerűségének további zuhanását. A keményen dolgozó kisember kiszolgáltatott ugyan, de egyáltalán nem hülye. Tisztán látja, hogy bérből, fizetésből élőként a kormányzati sikerpropaganda ellenére mind nehezebb a létfenntartása. S közben a rendszer nagyembereknek engedelmes kiskirályai fénysebességgel gyarapodnak és beiratkoznak az ország leggazdagabb embereinek szűk elitjébe. A keményen dolgozó kisember azt hallja, hogy polgári Magyarország épül, miközben őket, a keményen dolgozó kisembereket a miniszterelnök ajánlja arab befektetőknek gyakorlatilag mint rabszolgákat, hogy képzettek, olcsók és fegyelmezettek. Azt is mondták nekik, hogy a kormány majd megsegíti őket a gaz bankokkal szemben, akik devizahitel-csapdát állítottak a keményen dolgozó kisembernek. Mostanra kiderült, hogy a keményen dolgozó kisember 1989 óta sokadszor is, de piszkosul át lett verve…
Legalizált rablás
A kormány szerint minden devizahiteles jobb helyzetbe került az elszámolással. A hivatalos kommunikáció még azokat is igyekszik meggyőzni, hogy kevesebbet fizetnek, akik világosan látják a banki papírjaikon: sokkal rosszabbul jártak, a tartozásuk semmit nem csökkent. A Fidesz a választások előtt azt ígérte, hogy a bankok elszámoltatása révén 20-30 százalékos tőketartozás-csökkenést realizálhatnak majd a károsultak, mostanra azonban kiderült, hogy ismét át lettek verve.
Feketén-fehéren
Május 12-e az Ápolók Nemzetközi Napja. Hazánkban azonban az egészségügyi ágazatban dolgozóknak nem sok okuk van az ünneplésre. E forró keddi napon inkább a figyelemfelhívásra terelődött a hangsúly. Több ezer szakdolgozó vonult utcára, hogy kiállásukkal is jelezzék: nincs már hova hátrálni.
A hírfogyasztástól a polgármesteri székig
Mindig is nemzeti érzelmű voltam, s ebből a szemszögből figyelve a politikát, öt évvel ezelőtt tudatosult bennem, hogy teljesen mindegy, ki van hatalmon, érdemi változás nem történik az ország életében – mondta el a Bar!kádnak Nagy Szabolcs. A Vas megyei Gasztony polgármestere a település vezetése mellett gazdálkodóként állatokat tart, illetve egy közeli gyárban is dolgozik három műszakban. Szabadideje kevés, terve annál több, a lap ezekről beszélgetett vele.
Előbb-utóbb megunják, hazamennek
Gyurcsány Ferenc 2006 májusában a szocialista frakció zárt balatonőszödi ülésén – többek között – így beszélt: „Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok, gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.” Lehet, hogy a volt miniszterelnök tényleg tudott valamit, amit számos politikustársa a jelenben sem ismert még fel? Az Iránytű Intézet e heti írása azzal foglalkozik, miért lehetnek sorvadásra ítélve a kormányellenes tüntetések úgy is, hogy a kormány munkájának megítélése időben romló tendenciát mutat.
A lámpás város
Akinek eddig nem volt világos, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál mára a világ egyik legnagyobb homoszexuális seregszemléjévé vált, annak nem kell(ett) messze mennie, csupán nyugati szomszédunk fővárosába, Bécsbe. A magát szabad szellemű, a tolerancia élharcosaként feltüntető, mániákusan „másságtisztelő” (magyarul agresszív „meleg”-propagandát folytató) egykori császárvárosban méltó helyen egyesültek a világ homoszexuálisai.
Terror és pénz
Oroszország gazdasági helyzete, valamint a terrorizmus és annak finanszírozása – ezek szerepeltek a fő témák között az Észak-atlanti Tanács parlamenti közgyűlésének múlt héten Budapesten kezdődött, háromnapos tavaszi ülésszakán. Magyarországot Staudt Gábor képviselte a NATO Parlamenti Közgyűlés Gazdasági és Védelmi Bizottságában.
Forrongó Macedónia
Ismét puskaporos hordóvá vált a Balkán? Vajon etnikai konfliktus vagy belpolitikai csatározás zajlik a tőlünk néhány száz kilométerre fekvő Macedóniában? Vagy Ukrajna mintájára ismét egy amerikai–orosz geopolitikai konfliktus bontakozik ki a balkáni elsőbbséget megcélozva? Esetleg az Iszlám Állam terjeszkedése és a balkáni térség destabilizációja áll az események hátterében? Rengeteg a kérdés, egyértelmű válaszok egyelőre nincsenek, a Bar!kád viszont megpróbálta egybegyűjteni az összefüggéseket.
Lélekből kötött szövetség
A Hungarica számára mindig is fontos volt, hogy adjon is, és ne csak kapjon, tagjai szeretnék, ha dalaik nagy része egyfajta tanítást is tartalmazna – mondta el Mentes Norbert. A zenekar alapítója, gitárosa, egyik fő dalszerzője a Bar!kádnak adott interjújában legújabb, hamarosan megjelenő lengyel nyelvű lemezükről is beszélt, és megtudták tőle azt is, hogy miért nem indultak a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.
Túra a Gyalui-havasokban (2. rész)
Az Öreghavas hatalmas kiterjedésű platójáról belátni az egész Erdélyi-szigethegységet: északra a Kalota-havas, nyugatra a Bihar-hegység mutatja magát, míg délnek Mócföld érceket rejtő vonulatai vesznek a párába. Mily kevesen ismerik a Gyalui-havasok legmagasabb ormáról elénk táruló képet, bár tegyük hozzá, komoly vetélytársak akadnak errefelé, elég, ha csak a Pádisra vagy a Székelykőre gondolunk.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!