Campona Csillagvárosban a vendégek fogadásáról Darth Vader háromméteres szobra gondoskodik.
Zoom
Elöljáróban kell egy kicsit beszélni arról, honnan jött az ötlet, hogy pilótakiképzést végezzünk szórakoztató formában. A berendezéseink régóta rendelkezésre állnak, és a Kecskeméti Repülőnapra volt felkérésünk. Akkoriban Giroszkópnak neveztük az első berendezést, de az nem tetszett az egyik helyi parancsnoknak. Azt mondta: „ha már Gripen-hangárban állunk, legyen a neve Gripen-teszt!” Így lett Gripen-teszt. Mert a parancs az parancs.
Zoom
A következő behatás tavaly novemberben ért, amikor megtudtam, hogy űrkiállítás lesz a Millenárison. Fel is vettem a kapcsolatot a szervezőkkel, akik eleinte élénk érdeklődést tanúsítottak, de végül azt mondták, hogy az amerikai partner nem szeretné a berendezéseinket, meg a helyük is kevés.
Nos, ez adta a lökést, hogy szervezzünk magunk egy interaktív pilótakiképzés-bemutatót.
Műanyag rakétáink ugyan nincsenek, de a berendezéseink verik a NASA-ét, amennyiben az űrkiállításon volt gépek NASA-kompatibilisek. Mindenesetre a mi gépeink magyarhaderő-kompatibilisek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy mi építettünk és szállítottunk ugyanilyen gépeket a szolnoki helikopterbázis részére.
Berendezéseinkről röviden:
A Gripen-teszt nem igényel erőfeszítést utasaitól – akár nagymama-unoka páros is jöhet – csupán arra kell ügyelniük, hogy a kezüket ne lógassák ki. Bár arról is gondoskodik a számos biztonsági heveder egyike. A Gripen-teszt négy sebességi fokozattal rendelkezik - lassú, közepes, gyors, és a „hú, bakker” - és minden menetet személyre szabunk. Ennek is köszönhető, hogy 9 év alatt senki nem rondított az ülésbe.
Zoom
Meg annak, hogy biológiai okok miatt nem alakul ki hányinger, amiért a középfül felelős. Az igazán bevállalósak akár 80 hurkot is megtehetnek percenként, és átélhetnek 3G-gyorsulást.
A Hajózó Hinta 1 vagy 2 személy számára nyújt kellemes szórakozást. Aki hátul áll, az adja a hajtást, aki utasként vesz részt, az csak élvezkedik. Igazi katonai kiképzési feladatról beszélünk: a seregben 2 perc alatt kell 5x előre és 5x hátra átfordulni. Ez jelenti a „megfelelő”-t. Esetünkben azt is díjazzuk, aki kihozza magából a legtöbbet.
Zoom
A „Bárány” szék kitalálójáról kapta nevét, és repülőorvosi vizsgálatoknál kap szerepet. A gyógyászatban is használják szédüléses kórképek vizsgálatára.
Zoom
A trambulin szintén alapeszköz pilótakiképzés módszertanában: állóképesség és koordináció fejlesztésére, illetve vizsgálatára szolgál. Egyedülálló módon mi ötvöztük a trambulint egy mini Forma 1-es pályával, tehát a kisebbek is találnak elfoglaltságot. A két dolgot természetesen csak felváltva működtetjük.
Zoom
A kosárlabda pedig kortalan és nemektől független. A legjobb eredményeket nyilvántartjuk!
Van még egy „Tekeri” játékunk is, ami a kézremegés kimutatására szolgál. Ha sikerül teljesíteni a feladatot, a gép dicshimnusszal jutalmaz.
A Gripen-teszt-ajándékkerék pedig mindenkinek örömet szerez, mert minden pörgetés után jár valami szuvenír.
A legkisebbeket akár apa is szórakoztathatja mini luxusautóinkban, melyeknek különleges tulajdonsága, hogy akár távirányítóval is vezethető.
Az árak 200 és 1600 Ft között szóródnak. Előbbi az ajándékkerék, utóbbi a Gripen-teszt két személyre. A trambulinon 400 Ft-ért lehet ugrálni. Minden berendezésünk rendelkezik megfelelési igazolással és felelősségbiztosítással.
Nyitva tartás a Camponában: minden nap 10-20 óráig.
Ha pilótakiképzésről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy kevesebb mint egy hónap múlva lesz a 36. évfordulója, hogy 1980. május 26-án Farkas Bertalan Valerij Kubaszov parancsnoksága alatt az Interkozmosz program keretében első magyarként elhagyta a Földet.
A Gripen-teszt és a Hajózó Hinta mobil verzióban is rendelkezésünkre áll, tehát várjuk rendezvényszervezők jelentkezését is!
Szabó Ferenc
+36706065922