A tartalomból:

Pörzse Sándor: Demokrácia
Számtalanszor beszéltünk már róla, hogy a Fidesz rendszeresen átveszi a Jobbik programjának egyes elemeit, és aztán kiherélt formában megpróbálja megvalósítani. A retorika szintjén nem is ebben a formában, hanem szinte már-már egy nemzeti radikális párt hangvételét ütik meg. Orbán Viktor minden egyes ilyen jellegű megnyilvánulása természetesen a saját szavazóinak szól, akik már nem nézik meg – hiszen a saját médiumaikból tájékozódnak –, hogy tettek is követik-e ezeket a kijelentéseket. Ezért van az, hogy számtalan tisztességes, becsületes, nemzetben gondolkodó ember azt hiszi, hogy igazi nemzeti kormánya van, miközben szolgalelkűen hajtjuk végre az Európai Unió számunkra sokszor tragikus követeléseit is. – A főszerkesztő a valódi és a liberális demokráciáról.
Vona Gábor: Cohn-Bendit magyar tanítványai
Gyöngyösi Márton barátom adott egy interjút a The Jerusalem Post nevű újságnak. Botrány lett belőle. A külföldi lapok, médiumok megkeresései általában hozzám szoktak befutni. Kezdetben mindnek adtam interjút. Ilyenkor eljött az újságíró, aki feltűnően kedves volt, a beszélgetés végére pedig rendre szóvá tették meglepettségüket, hogy egészen másnak képzeltek, és hogy én nem is vagyok az a szélsőséges, mint aminek mondanak. Aztán elmentek és olyan aljas, gyomorforgató cikket írtak, hogy azt még a Népszava is kicenzúrázta volna. Ezt követően, ha a külügyeseink kérdezték, adok-e interjút, olyan arcot vágtam, ami egyértelművé tette szegény munkatársaimnak, hogy nem szeretek biodíszlet lenni. – A Jobbik elnöke az újságcikkekből „tájékozódó” magyar külügyről.
Kényszerfelszállás – Szükség van az új nemzeti légitársaságra
Február 3-án a Malév Helsinkiből Budapestre tartó járatának landolásával lezárult egy történet. A magyar nemzeti légifuvarozó 66 éves folyamatos működés után csődbe ment. A Malév lízingelt Boeing 737-es gépeit még aznap este visszarepülték a tulajdonos cég írországi telephelyére. Vannak azonban, akik hisznek a feltámadásban. Máté Gábor, a kétszáz közforgalmi pilóta tulajdonában lévő Sky Alliance Zrt. igazgatótanácsának elnöke lapunknak elmondta, bár javaslataikkal többször is megkeresték az elmúlt évek kormányait, süket fülekre találtak. A repülőmérnök és légiközlekedési gazdasági mérnök végzettséggel is rendelkező pilóta szerint ebből a helyzetből akár jól is ki lehet jönni, s megvan rá az esély, hogy három hónap múlva levegőbe emelkedjen az új magyar légitársaság első gépe.
A halál árnyékában voltam
Manapság már szinte az egész ország területén elterjedt, hogy cigányok idősekhez törnek be, kirabolják és sokszor meg is ölik őket. Az emberek egyre kétségbeesettebbek és rettegnek. Medgyesegyházán sincs ez másképp, a lakosok nem számíthatnak az Országos Polgárőr Szövetségre, ezért helyben is meglapították a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet, amely Magyarbánhegyesen is jelentős sikereket ért el.
Vagyon, bevallásos alapon
Jó parti maradt-e a lányos anyáknak Lázár János fia? Hogyan bánik saját pénzével az egy este egymilliót elköltő Fidelitas-elnök, Ágh Péter? Jövedelmező vállalkozás a Tasó László érdekeltségébe is tartozó hajdúszoboszlói Narancsliget Panzió? Miért kell óvatosan portalanítania otthonát Vadai Ágnesnek? Vajon autóval járnak-e a zöldpártnak becézgetett LMP-frakció tagjai, vagy szlogenjeiknek megfelelően környezettudatosan kerékpároznak, illetve tömegközlekedéssel járnak? A kérdésekre a Bar!kád az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatába merülve keres választ.
Példát kell mutatni – interjú a férfi kézilabda-válogatott sztáredzőjével
Összességében az élet kiegyenlíti a tisztességes magatartást – vallja Mocsai Lajos mesteredző. A magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya szerint az élsportban nemcsak az állóképesség, hanem a kiművelt emberfők és az érzelmi intelligencia is fontos, amihez a lélek szintén hozzátartozik.
Fagy és hó alatt
– Hullott már vagy húsz centi, és a jó ég tudja, mennyi várható – dohogott a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye határán, Öcsödön a hólapáttal szorgoskodó szaki. Szombat, az ígért nagy havazás és kutyahideg napja van. Budapestről indulva fokozatosan vastagodott a hóréteg az autópályán és mellette. Öcsödre érve már bokáig gázoltunk a fehér, könnyű hóban. A szakik hányták a nem nehéz és nem túl nedves csapadékot. A Bar!kád jelentése a hóhelyzetről.
Világok harca a tervezőasztalon
A pozitív és a negatív erők küzdelmét egyre több színtéren lehet tetten érni az utóbbi időben. Ez alól az építészet sem kivétel, ahol az ellentétes életfelfogást képviselő irányzatok nyíltan vagy kevésbé szembetűnően, de használják a különböző szimbólumokat. Kuli László a Makovecz Imre nevével fémjelzett magyar organikus építészet képviselője. Szerinte az organikus épületek azért népszerűek, mert közérthetők. Olyan ősi nyelven szólnak az emberhez, aminek a megértéséhez nem kell a legújabb építészeti kiáltványt felolvasni, mert rögtön együtt tud vele rezegni a használó, a szemlélő.
Szélsőbalos „demokrata”
A Bar!kád hetilap utánajárt, ki is az Európai Bizottság elnöke, Magyarország önkéntes és önkényes megregulázója, a Fidesz politikai családjának tagja, az Európai Néppárt Orbán Viktor előtti alelnöke, az egykori maoista ifjú, José Manuel Barroso.
90 évig is eláll a vamzer
90 éves a magyar futball „nagy öregje, mindenki kedvenc sportriportere, Gyuri bácsija”, Szepesi György. Hozsánna, hozsánna, Isten éltesse meg miegymás. Ez folyik a médiából napok óta. Csakhogy pár egészen elképesztően elenyésző, icipici apróság kimaradt hősünknek az életrajzából, aki az őt piedesztálra emelők szerint „az Aranycsapat tizenkettedik játékosa volt”. Ám nincs olyan magas piedesztál, amiről ne lehetne leesni. Jelesül az ünnepelt Gyuri bácsiról kiderült: ügynök volt, nem is akármilyen.
Szegedi Csanád: El kell távolodni az euroatlanti világtól
A Jobbik a Rovás Alapítvánnyal rovásírásos táblaállítási misszióba kezdett, eddig legalább 350 helységnévtáblát állítottak. A Jobbik szerint a rovásírás a magyarság nemzeti identitásának megerősítéséről szól és új külpolitikai irányvonalat is segít – mondta el a Bar!kádnak adott interjújában Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, EP-képviselő.
Megaupload – a vég a kezdet
Az FBI január 19-én lekapcsolta a Megaupload nevű fájlmegosztó weboldalt, vezetőit pedig letartóztatták. Emellett folyamatosan cenzúratörvényeket próbálnak az internetre tuszkolni. A történtek lavinát indítottak: utcai tüntetésektől a hackertámadásokig megy a harc.
Írek a gázgyárban
A Bar!kád újságírói Bécsben jártak, ahol a világszerte népszerű bostoni punk-rock zenekar, a Dropkick Murphy’s adott felejthetetlen koncertet.
Kalota Vigyázója
Vigyázó-csúcs, Kalota-havas és a magyar turizmus atyja, Czárán János, aki a környékből idegenforgalmi központot hozott létre. Kenyeres Oszkár, a Bar!kád túrázója az Erdélyi-szigethegységbe kalauzolja el az olvasókat.
Büszkeségünk, Béli Balázs
Béli Balázs, a Bar!kád hetilap fotoriportere III. helyezést ért el a XXX. Magyar Sajtófotó Pályázat Képriport (Sorozat) kategóriájában. Balázzsal beszélgettünk egy kicsit, hogy most kivételesen ne csak képet adjon a világról, hanem szereplője is legyen annak.
A Barikád hetilap csütörtöktől kapható az újságárusoknál.
Vegye a lapot, támogassa a nemzeti sajtót!