Hónapok óta zajlik a helyi háború a hatvani Fideszen belül: Szabó Zsoltot, a fejlesztési tárca államtitkárát, választókerületi elnököt már régóta le akarták váltani a párton belüli ellenfelei. Erre az alkalom azután adódott, hogy Szabót múlt kedden súlyos autóbaleset érte.
Múlt pénteken leváltották a hatvani Fidesz éléről Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát, aki egyben a párt választókerületi elnöke is.
Múlt kedden Pásztó közelében Szabó Zsoltot súlyos autóbaleset érte. Az autója elé kikanyarodott egy teherautó, és ő már nem tudott megállni, az államtitkár a Honvédkórházba került.
Zoom
Szabó Zsolt
A Fidesz helyi szervezete péntekre tisztújító közgyűlést írt ki, ám – a HVG értesülései szerint - Szabó nem jutott be a saját irodájának épületébe, mert Tóth Csaba, Szabó egykori kabinetfőnöke, a Heves megyei közgyűlés egyik alelnöke kicseréltette a zárat. Ezért a gyűlést a közeli 5-ös Számú Általános Iskolában kellett megtartani, ahol a fő napirendi pont Szabó leváltása volt. A helyére végül Papp István önkormányzati képviselőt választották meg a Fidesz-alapszervezet vezetőjének.
Régi huzavona
Az ügy hátterében persze nem Szabó balesete van: átmeneti akadályoztatása ellenére elpörögne simán a helyi alapszervezet. Valójában régóta tart a huzavona a hatvani Fideszben. A korábbi polgármester, magát városépítőnek tituláló Szabó ugyanis már egy ideje fel akarta oszlatni a helyi alapszervezetet, hogy aztán az ellenlábasai eltávolításával, újból megalakítsa azt.
Ha a baleset nem történik, valószínűleg ezt meg is kísérli – így viszont a tagság előzött be. A lap szerint a 38 helyi fideszes közül csak néhányan nem vettek részt a szavazáson, de ők Szabó emberei. Sokan úgy tudják, Szabó Kövér László, az Országgyűlés elnökének politikai patronáltja – és hogy a kilövésére már a nyár elején megjött az engedély.
Horváth, az új seprű
A tavalyi önkormányzati választások előtt Szabó polgármesterként és választókerületi elnökként még „élet-halál ura” volt Hatvanban: a háború azzal indult, hogy Horváth Richárd újonnan megválasztott polgármester nem Szabó bábjaként értelmezte magát, és eltávolította a város önkormányzati kabinetéből „Szabó embereit”. Így Tóth Csabát, az expolgármester egykori kabinetfőnökét és Földesi Gyulát, az önkormányzati médiavállalkozás, a Média Hatvan Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjét is. A helyükre Horváthoz hű vezetők kerültek, ahogy Papp Istvánt is a polgármesterhez lojális politikusként jellemezték forrásaink.
Zoom
Szabó Zsolt (balra) és Horváth Richárd (jobbra)
A Jobbik miatt döntöttek inkább az államtitkár-buktatás mellett
Annak, hogy a hatvani belharcba eddig nem avatkozott be a központi vezetés, az lehet a hátterében egy helyi forrás szerint, hogy az elnökségnek mérlegelnie kell: ha egy nem túl ismert államtitkárt áldoznak be, az aligha árt a pártnak, de ha egy helyi polgármestert buktatnak meg, akkor egy esetleges időközi önkormányzati választáson a város vezetőjének a széke kerülhet át a Jobbikhoz.
Legutóbb a HVG írt néhány olyan beruházásról, melyekkel kapcsolatban Szabó egyes rokonai is felbukkannak: például egy olyan vadászlakról, amely uniós pénzekből épült, de leginkább magáncélokra használnak, valamint a helyi sportközpontfejlesztésről, melynek tőszomszédságában az egyik rokon is földet vásárolt.
(HVG nyomán)