Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést – írja az egyébként kormányzati infúzióval életben tartott Népszava.
A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.
Zoom
A lap megszólaltatta Gianluca Esposito főtitkárt, aki "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát.
A Népszavát idéző HVG szerint Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg, hogy a róla szóló értékelés nyilvánosságra kerüljön.
A Népszava emlékeztet, a tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó ajánlásokat. A részleteket viszont – épp a tilalom miatt – nem ismerni, így azt sem tudni, miket javasoltak a kormánynak - idézi a műellenzéki lapot a fajtársi HVG.
A kormány Népszavája és hírt átvevő médiumok ugyan elhallgatják, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Transparency International sugallta GRECO-ajánlásokat nem kizárólagosan csak - az inkább hatásvadászatból megnevezett - Fehéroroszország nem veszi figyelembe. Az ajánlásokra szintén fittyet hányó, egyszerűen "másik nyolc európai államként" emlegetett országok sora a következő: Belgium, Írország, Luxemburg, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia és Törökország.
(Kuruc.info)