Nem könnyű eldönteni, hogy melyik a leghülyébb holosztori. Nagy a versengés az első helyért. Az alább következő történet könnyen elviheti a pálmát. Mert ugyan van olyan „túlélő”, aki a gázkamrában meztelenül táncolt, olyan is, aki többször is lenyelte a saját székletéből előkotort családi gyémántjait, van, aki hat koncentrációs lágerből szabadult ki élve, más a gázkamra ajtaján dörömbölt, míg ki nem engedték, és olyan is akad, aki a gázkamra kulcslyukán keresztül jutott levegőhöz. De olyan „túlélőről” még nem lehetett hallani, aki észre sem vette, hogy gázkamrában járt. Pedig Auschwitzban ez is megesett. Aki nem hiszi, népirtásra készülődő, holokauszttagadó, gyűlölködő gaz náci.

A háború kitörése idején az akkor 16 éves Gena Turgelt a lengyelországi plaszowi koncentrációs táborba hurcolták. Itt garázdálkodott Amon Goeth SS táborparancsnok, aki – a kétségbevonhatatlan hitelességű „túlélők” beszámolói szerint – csupa szórakozásból gyerekeket és nőket lövöldözött a villája erkélyéről. Hősnőnket azonban nem lőtte le. Két és fél év után Gena Turgelt továbbküldték Auschwitzba. Ott a Halál Angyalának, Mengelének a karmai közé került, aki kísérletezni kezdett vele. (Azt azonban az idős hölgy nem árulta el, miket művelt az állati kegyetlenségű orvos.)
Egy szép napon, több száz társával együtt, Gena Turgelt anyaszült meztelenül behajtották egy helyiségbe, melyről azt gondolta, hogy zuhanyzó. Amit megerősített az a tény is, hogy „jéghideg víz” jött a zuhanyrózsákból, a halálra ítélt szegény rabnők pedig annyira szomjasak voltak, hogy ittak is az éltető nedűből.
Hősünk a következőképpen emlékezik a rettenetes pillanatokra: „Remegtünk a félelemtől. Nem tudtam, hol vagyunk. Odabenn minden szörnyűnek tűnt. Odajött hozzám egy nő, akit  ismertem egy másik koncentrációs táborból, ahol fogva tartottak. Megdöbbent, hogy én voltam, és távozott. Vártunk egy darabig, amikor egyszer csak víz jött a falon (!) keresztül. Csodálatos volt. Hosszú hetek óta nem mosakodtunk. Mi mindnyájan ittunk a vízből.”
Amikor az akkor 21 éves lány kilépett a helyiségből, néhány nő csodálkozva kiáltották oda neki: „Óh, te életben vagy!” Először nem értette, miről beszélnek a fogolytársai, akik azonban megmagyarázták neki: „Hát nem tudod, mi történt veled az előbb? Egy gázkamrában voltál!” Gena szóhoz sem jutott a döbbenettől. A mai napig nem érti, hogyan szabadulhatott meg. „Sohasem fogtam fel, hogy egy gázkamrában voltam…Ez nem történhetett volna meg.” De megtörtént. Ugyanis a holokauszt világában sok minden megtörténhet.
Úgy véli, Isten figyeli őt, és talán a többé soha többé látott, deus ex machina felbukkant nő tehetett valamit.
Amikor pedig a szovjet hadsereg Auschwitz közelébe ért, a felfoghatatlan gonoszságú nácikkal együtt Gena is velük ment a „halálmenetben”. Először Buchenwaldba hurcolták, onnan pedig Bergen-Belsenbe, ahol is egy barakkban tartották fogva a legendás Anna Frankkal együtt.
Isten útjai kifürkészhetetlenek: hősünk nem csupán megmenekült a gázkamrából, de Bergen-Belsenben csodálatos módon találkozott élete nagy szerelmével is. Aki pedig nem volt más, mint Norman Turgel, a lágerbe az elsők között, 1945. április 15-én behatoló Brit Felderítő Egység parancsnoka. Gena – aki akkoriban ápolóként ténykedett a bergen-belseni lágerben – megmutatta a brit tisztnek a tábor kórházát, ahol nagyon sok tífuszos beteget kezeltek a gaz nácik. A zsidó katona és a gázkamrából megmenekült zsidó nő első látásra egymásba szeretett. Hat hónap múlva egybekeltek. Az esküvő egy németországi zsinagógában zajlott le, melyet a felfoghatatlan kegyetlenségű nácik a háború alatt marhaistállóvá alakítottak át. Gena esküvői ruhája pedig egy ejtőernyő darabjaiból lett összevarrva. De ők így is boldogok voltak.
A sokat megélt idős hölgy a nagy-britanniai Middlesex megyében található Stanmore-ban lakik. Férje tíz évvel ezelőtt jobblétre szenderült. Gena Turgel élményeit „Meggyújtom a gyertyát” című visszaemlékezésében örökítette meg. Gena Turgel 2000-ben kitüntetést is kapott, mivel férjével együtt sokat tett azért, hogy a felnövekvő nemzedékek megértsék a holokauszt igazi jelentőségét.
Gena úgy hiszi, hogy Isten akarata őrizte meg az életét. Néha még oly sok évtized elteltével is megesik, hogy megérinti saját magát, és csodálkozva állapítja meg: életben van.
A sokat szenvedett asszony elmeséli azt is, hogy „sok parfümöt használ”, mivel a „tábor bűzét” a mai napig érzi, és „igyekszik azt elnyomni”. Ezen kívül a bal karját állandóan jéghidegnek, merevnek érzi. Éspedig azért, mert Plaszowban a 17 esztendős húga, Miriam mindig mellette, a bal oldalán aludt az ágyban. Miriamot pedig a nácik agyonlőtték, mivel élelmiszert akart becsempészni a koncentrációs táborba.
Gena ugyan életben maradt, ami semmiféleképpen sem lehet cáfolata a holokausztnak, ugyanis hét testvérét és édesapját is meggyilkolták a gaz nácik.
„Az én történetem csak egy történet, de olyan, amit a másik hatmillió nem mondhat el. Én a tömeggyilkosság szemtanúja voltam... és az is maradok mindig” – foglalja össze hitvallását a hős asszony, aki úgy menekült meg a gázkamrából, hogy észre sem vette, hogy ott volt.
A megható történet videón is megtekinthető:
Perge OttóNBC és Daily Mail nyomán