Berlin a "legnagyobb értetlenség hangján" ítélte el szerdán az Iránban az úgynevezett holokauszt témájában meghirdetett karikatúraversenyt.
"Rendkívül mélyen érintenek minket azok a próbálkozások, hogy hatmillió zsidó halála csúfolódás és nevetség tárgyává váljon" - sajnálkozott szerdán a német külügyminisztérium egyik szóvivője, és hozzátette, a német vezetés "iszonyodik" a karikatúraverseny gondolatától.
Zoom
Amint azt hírül adtuk, a teheráni Karikatúra Háza és a Szercsesmeh Kulturális Komplexum hirdette meg január 24-én a gúnyrajzversenyt, tiltakozásul a Charlie Hebdóban publikált Mohamed-karikatúrák ellen. A pályaműveket április 1-jéig várják, az első három helyezettet 12 ezer, 8000, illetve 5000 dollárral jutalmazzák. A legjobb munkákat a teheráni Kortárs Palesztin Művészeti Múzeumban és több más helyszínen mutatják be, majd egy albumban közzéteszik.
Az első holocáfoló iráni karikatúraversenyt 2006-ban rendezték meg, akkor a dán Jyllands-Posten lapban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozásul, a pályázatra 1200 rajz érkezett 62 országból.
A Szercsesmeh Kulturális Komplexum korábban arról panaszkodott, hogy korlátozzák a "holokauszt" kutatását. "Ha a Nyugat számára a vélemény szabadságának nincsenek határai, akkor a kutatóknak joguk kellene hogy legyen ahhoz, hogy a holokauszt témájában végezzenek kutatásokat" - mondta az intézet illetékese.
Az intézet osztja azt az iszlám világban széles körben elterjedt nézetet, miszerint Nyugaton "eltúlozzák a holokauszt mértékét". Nem világos, hogy a rajzverseny magánkezdeményezés vagy államilag támogatott akció.
Haszan Róháni "mérsékelt" iráni elnök 2013-as hivatalba lépése idején elhatárolódott elődje, Mahmúd Ahmadinezsád korábbi kijelentéseitől, aki gyakorta "megkérdőjelezte a holokauszt mértékét".
(MTI nyomán)