2019. október 17., csütörtök, Hedvig napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban14:37 Jákob Péter készen áll a Jobbik átvételére14:27 Leghamarabb 25 év múlva szabadulhat a népligeti gyilkos14:13 Török-kurd összecsapás volt Hollandiában is13:45 Karácsony díszpolgárrá választatná Tarlóst - és persze Demszkyt is13:35 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről13:12 Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya12:46 Hát persze hogy senki sem mert "lázongani" Orbánnak Balatonalmádiban12:01 "Ne legyél kemény fickó! Ne legyél bolond!", írta Trump Erdogannak - a török elnök kukába dobta a levelet11:27 Tarlós bőrdzsekiben fejezte be
24 óra legolvasottabbjai

Holokamu :: :: Hozzászólások

Egész jól konzervál a hat év alatt négy "haláltábor": 106 évesen hunyt el a "holokauszt" legidősebb "osztrák" túlélője

Reklám

Százhat évesen elhunyt a holokauszt legidősebb osztrák túlélője, a salzburgi Marko Feingold – jelentette be pénteken a helyi zsidó közösség. A kijelentés persze önmagában holotagadás és antiszemétizmus, hiszen jól tudjuk, hogy a másod-, harmad- negyedgenerációs stb. holokauszt-túlélőknek köszönhetően biztosított az utánpótlás. No meg a kárpi.
A hat év alatt négy haláltábort megjárt férfi tüdőgyulladásban halt meg csütörtökön.
Zoom
Marko Feingold hat év alatt négy "haláltáborban" üdült
A besztercebányai születésű Feingold az osztrák főváros Leopoldstadt nevű negyedében nőtt fel. Az anschluss után a nemzetiszocializmus elől Csehországba menekült, de a Gestapo 1939-ben Prágában letartóztatta, és ezzel megkezdődött hat éven át tartó kalandja, amelynek során megjárta az auschwitzi, a neuengammei, a dachaui és buchenwaldi koncentrációs tábort.
Mint később elmesélte, amikor megérkezett Auschwitzba, azt mondták neki, hogy legfeljebb három hónapja van hátra. Két és fél hónap múltán valóban ereje végére ért, életben maradását csak annak köszönheti, hogy sikerült csatlakoznia foglyok egy csoportjához, amelyet átszállítottak egy másik ausztriai lágerba, Neuengamméba. Megjárta Dachaut és Buchenwaldot is, ez utóbbiban megmenekülését kőműves szakmájának tulajdonítja.
A háború után Salzburgban telepedett le, ahol sikeres divatáruüzletet nyitott és a helyi zsidó közösség vezetője lett. Fáradhatatlan aktivistaként élete végéig előadásokat tartott fiataloknak az általa átéltekről. Tavaly azt mondta az AFP-nek, hogy összesen félmillió ember előtt beszélhetett. Többször is hangoztatta, hogy számára “a legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál”.
Amikor a háború végén Ausztria lezárta határait a Palesztinába tartó zsidók előtt, Feingold 100 ezer "túlélőnek" segített átjutni az osztrák-olasz határon – idézi fel a csodatételt a halálhír kapcsán az ANSA olasz hírügynökség.
Előbb a Brenner-hágón kísérte át az embereket azzal, hogy internált olaszoknak adta ki őket, amikor pedig ez a kiskapu is bezárult, a Tauern-hegységben, egy saját maga kitaposta ösvényen csempészte át az embereket Olaszországba, ahol a kivándorlók hajóra szállhattak Palesztina felé. Az Alpine Peace Crossing évente békemenettel emlékezik meg erről a szöktetési akcióról.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready