2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:36 Feladta magát a csengelei cserbenhagyó16:07 Lehetséges problémák a NATO számára egy orosz konfliktus esetében15:58 A klímaváltozás ellen is felvenné a harcot a NATO-főtitkár15:38 Az SZDSZ egykori sábeszgója szerint a Covid nem finom14:52 Úgy tűnik, Orbán "nagy dolgaiból" csak a pálinkafőzés maradt14:22 Nem jönne jól a megállapodás nélküli kilépés az Egyesült Királyságnak13:44 Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen13:18 Inkább zsinagógán kívül javallott idén a jóm-kipúri baromfi-abuzálás12:55 Orbán Viktor boldog születésnapot kívánt az ENSZ-nek12:36 Jereván: Azerbajdzsán örmény polgári célpontokra támadott, két helikoperük és három drónjuk bánta12:19 Fehérorosz külügyér: a szomszédok káoszba és anarchiába próbálják sodorják az országot11:58 Három montenegrói városban hétfőtől kevésbé lesznek vidámak az éjjelek11:35 Zajlanak az önkormányzati választások Romániában és Erdélyben11:21 Fogolycserében állapodtak meg Jemenben11:02 Népszerű a VírusRadar
24 óra legolvasottabbjai

Holokamu :: :: Hozzászólások

Egész jól konzervál a hat év alatt négy "haláltábor": 106 évesen hunyt el a "holokauszt" legidősebb "osztrák" túlélője

Reklám

Százhat évesen elhunyt a holokauszt legidősebb osztrák túlélője, a salzburgi Marko Feingold – jelentette be pénteken a helyi zsidó közösség. A kijelentés persze önmagában holotagadás és antiszemétizmus, hiszen jól tudjuk, hogy a másod-, harmad- negyedgenerációs stb. holokauszt-túlélőknek köszönhetően biztosított az utánpótlás. No meg a kárpi.
A hat év alatt négy haláltábort megjárt férfi tüdőgyulladásban halt meg csütörtökön.
Zoom
Marko Feingold hat év alatt négy "haláltáborban" üdült
A besztercebányai születésű Feingold az osztrák főváros Leopoldstadt nevű negyedében nőtt fel. Az anschluss után a nemzetiszocializmus elől Csehországba menekült, de a Gestapo 1939-ben Prágában letartóztatta, és ezzel megkezdődött hat éven át tartó kalandja, amelynek során megjárta az auschwitzi, a neuengammei, a dachaui és buchenwaldi koncentrációs tábort.
Mint később elmesélte, amikor megérkezett Auschwitzba, azt mondták neki, hogy legfeljebb három hónapja van hátra. Két és fél hónap múltán valóban ereje végére ért, életben maradását csak annak köszönheti, hogy sikerült csatlakoznia foglyok egy csoportjához, amelyet átszállítottak egy másik ausztriai lágerba, Neuengamméba. Megjárta Dachaut és Buchenwaldot is, ez utóbbiban megmenekülését kőműves szakmájának tulajdonítja.
A háború után Salzburgban telepedett le, ahol sikeres divatáruüzletet nyitott és a helyi zsidó közösség vezetője lett. Fáradhatatlan aktivistaként élete végéig előadásokat tartott fiataloknak az általa átéltekről. Tavaly azt mondta az AFP-nek, hogy összesen félmillió ember előtt beszélhetett. Többször is hangoztatta, hogy számára “a legrosszabb demokrácia is jobb a legjobb diktatúránál”.
Amikor a háború végén Ausztria lezárta határait a Palesztinába tartó zsidók előtt, Feingold 100 ezer "túlélőnek" segített átjutni az osztrák-olasz határon – idézi fel a csodatételt a halálhír kapcsán az ANSA olasz hírügynökség.
Előbb a Brenner-hágón kísérte át az embereket azzal, hogy internált olaszoknak adta ki őket, amikor pedig ez a kiskapu is bezárult, a Tauern-hegységben, egy saját maga kitaposta ösvényen csempészte át az embereket Olaszországba, ahol a kivándorlók hajóra szállhattak Palesztina felé. Az Alpine Peace Crossing évente békemenettel emlékezik meg erről a szöktetési akcióról.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready