Végigsöpört a világon a hír, hogy a Freedom 251 okostelefont alig több mint ezer forintért kínálja egy indiai cég.
Jó, lehet, hogy indiai, lehet, hogy nem prémium képességű, de egészen jól néz ki, átlagosnak mondhatók a hardveres paraméterei – ennyiért a bolondnak is megéri. Hatalmas reklámötletnek tűnt a projekt, hiszen az alkatrészek áránál olcsóbb a mobil.
De miért is ne vezesse be a cég nevét a gyártó Ringing Bells, ha közben ad a vevőknek a készülékkel egy 4 hüvelykes IPS HD-kijelzőt, négymagos processzort, 1GB RAM-ot, 8GB memóriát, 8 MP hátlapi, 3,2 előlapi kamerát, 2500 mAh-s akkumulátort?
Zoom
Freedom 251 - Ringing Bells
Februárban jelent meg a Ringing Bells hirdetése, s a mobilt a nevének megfelelően 251 indiai rúpiáért (mintegy 4 dollár, azaz nagyjából 1160 Ft) kínálták, mint a világ legolcsóbb okostelefonját. A cég pillanatok alatt 70 millió regisztrációt gyűjtött, s állítólag 30 ezren elővételben ki is fizették az összeget.
Itt kell megjegyezni, a hazai zug-GSM-üzletek is ráugrottak a lehetőségre, hogy az ezerért megvehető készüléket a magyar nyelvű online boltjukban 30 ezerre árazva kínálják – ma is akad üzlet, amelyiknek szerepel a weboldalán.
Zoom
Freedom 251-hirdetés
A Ringing Bells 2,5 millió telefon szállítását ígérte június végére. Aztán a darabszámot 200 ezerre, 10 ezerre, majd 5 ezerre csökkentették, s a szállítási határidőt június 28-ra, majd 30-ra, július 6-ra, s végül – mint utolsó ismert határidőre – július 8-ra tolták. A tonnányi értékes regisztrált cím megvan, az előlegeket beszedték: telefon viszont sehol.
Híresztelések szerint a Freedom 251 tájékoztatóján bemutatott telefon Adcom készülék volt, csak a logóját lefestették hibajavítóval.
„Segítségre van szükségünk, hogy megkezdhessük a szállítást.” – közölte Mohit Goel, cégvezető, s nyílt levélben fordult az indiai kormányhoz. Nem aprózta el a dolgot. Érzelmes levelében egyenesen a 750 millió indiai polgár számára kéri a Freedom 251 okostelefon dotálását. „Szerény támogatást igénylünk” – írta.
Nemes elhatározásuk megvalósításához mindössze 500 milliárd rúpiát, azaz 7,4 milliárd dollárt kérnek a kormánytól.
Közben azért – banki kölcsönből – két új okostelefont is hirdetnek, Elegance és Elegant (szó szerint!) néven, melyek már nem annyira olcsók, 59 és 66 dollárba kerülnek.
Zoom
Balra látható az Elegance, jobbra pedig egy LG G5-ös: simán lemásolták a koreaiak valóban elegáns zárképernyőjét
Itt tartunk a Freedom 251-el. Talán elfogyott a hibajavító festék? Vagy a már megszerzett névre (?) támaszkodva új kalandra készülnek? Hiszen a brand már ismert.
(Híradó - BZI)