A Hitler nevű számítógépes vírus nem viccel: akinek megfertőzi a gépét, annak egy órája marad, hogy 8 ezer forintot fizessen ki a bűnözőknek, különben búcsút mondhat a fájljainak.
A kiberbűnözők mostanában előszeretettel alkalmazzák a különböző zsarolóprogramokat a gyanútlan felhasználók ellen. Az ilyen szoftverek lényege, hogy zárolják a számítógépet, és csak akkor hajlandók “visszaengedni” a használóját, ha az befizetett egy adott összeget a szoftver által is megjelölt bankszámlára, ami végül a bűnözőknél landol. Most újabb ilyen tűnt fel a láthatáron, ami Hitler képével fenyegetve zsarol.
A Bleeping Computer beszámolója szerint a program zárolja a számítógépünket. Egy órát ad a váltságdíj megfizetésére: egy 25 euró (kb. 8 ezer forint) értékű Vodafone-feltöltőkártya számának megadásával lehet megszüntetni a zárolást – mire tehát elolvassa és felfogja az üzenetet, nagyjából 59 perce maradt cselekedni.
Zoom
Mint kiderült, a vírus valójában nem titkosítja a fájlokat, hanem a figyelmeztetés kiírásának egy órája alatt csupán eltávolítja a gépen lévő fájlok kiterjesztéseit. Az idő leteltével a rendszer újraindul, a vírus pedig nemes egyszerűséggel letörli minden személyes adatunkat.
Az AVG malware-elemzője, Jakub Kroustek a vírus kódjában lett figyelmes a “Das ist ein Test” mondatra, ami arra utal, hogy csak egy prototípusról lehet szó, később tehát még változhat a kártevő működése.
(HVG nyomán)