Egy valóban különleges újítás megakadályozza, hogy a bankkártya fizikai birtoklása nélkül (adatainak ellopása vagy lelesése után) lehessen használni azt.
Elég klónozni egy bankkártyát, vagy ellopni az adatokat róla, ha épp a neten vásárol valaki, és máris megkezdődhet a költekezés. Egy éppen kipróbálás alatt álló fejlesztés viszont éppen azt akadályozza meg, hogy a kártya fizikai megléte nélkül lehessen használni azt.
Az Oberthur Technologies francia biztonsági cég Motion Code elnevezésű fejlesztése egy olyan bankkártya, amelynek hátoldalán, a háromjegyű ellenőrző kód helyén egy kis kijelző van. Itt látható az említett kód, azonban óránként véletlenszerűen változik. Hiába tudja tehát valaki a kártya összes adatát, az ellenőrző kód folyamatos változása lehetetlenné teszi a dolgát.
A bankkártya hátránya, hogy nem lehet megtanulni a kódokat, illetve a weboldalakon sem lehet beállítani, hogy automatikusan vonjon le egy-egy összeget az előre megadott kártyáról, de talán ez nem is olyan nagy ár a fokozott biztonságért. Arra viszont ez a fejlesztés sem jelent megoldást, ha valaki ellopja a bankkártyát.
A Motion Code próbaüzeme már javában tart Franciaországban, Mexikóban, valamint Lengyelországban is elkezdődött. Hamarosan brit bankokban is kipróbálják.
(HVG)