Több mint egy évig nem volt képes eltávolítani a Facebook egy olyan oldalt, amelyen gyermekeket szexuálisan bántalmaznak. Erről a The Guardian számolt be.
Messze nem egyedi eset: a délnyugat-indiai Kerala államban bírósági végzés ellenére is fennmaradt egy gyermekszexhálózatról posztolt oldal. Itt a rendőrség negyven gyermeket mentett ki, s legalább harminckilenc személyt letartóztattak.
A technológiai óriások, köztük a Facebook sem bírja megfelelően kezelni a bántalmazó tartalmakat Indiában, ahol több tucat nyelvet és száznál több dialektust beszélnek.
A Facebook roppant agresszíven arra törekszik, hogy minél gyorsabban növelje felhasználói bázisát Indiában, a világ egyik legnagyobb online piacán – de nem ellenőrzi kellően a százmilliós nagyságrendben belépő új regisztráltakat.
A közösségi oldal 2016 márciusától ez év augusztusáig 7802 felhasználói panaszt kapott Indiából gyermekek sérelmével kapcsolatos megosztásokról.
Semmitmondó nyilatkozatuk szerint „a Facebook elkötelezte magát amellett, hogy olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel az emberek biztonságban érzik magukat”.
Az indiai legfelső bíróság a múlt héten kötelezte a Facebook, Yahoo, WhatsApp, a Microsoft és a Google technológiai óriásokat, hogy bővítsék a gyermekbántalmazással kapcsolatos kulcsszavak listáját.
A listába vegyék be az Indiában használt számos nyelv és szleng kulcsszavait, valamint a nemi erőszakot ábrázoló képekkel kapcsolatos kifejezéseket is.
Sérelmezik a hatóságok, hogy miközben más országokban a szélsőséges prüdéria határát átlépve cenzúrázzák a meztelenséget, eltávolítják a koppenhágai kis hableány szobrát, valamint a kövér nőket, meg a napalm lányt a Facebook hírfolyamából, Indiában nem tesznek meg mindent a sértő tartalmak eltávolításáért.
(Híradó nyomán)